Cele mai comune și mai frecvente dureri sunt cele cronice, iar în ciuda faptului că iei medicamente pentru a scăpa de ele, acestea te ajută doar într-o oarecare măsură.
Cea mai bună soluție ar fi să-ți înveți creierul să nu mai perceapă durerea.
În teorie, posibilitatea ca asta să se poată întâmpla nu este una tocmai ridicată. Totuși, cercetătorii susțin că nu este imposibil.
În anumite condiții, anumite circuite din cortexul prefrontal al creierului pot determina dacă indivizii simt durere și la ce nivel. Acest lucru poate fi controlat cu ajutorul terapiei prin expresie și conștientizare emoțională (EAET).
Mai exact, acestă formă de terapie se concentrează pe emoții, dar și pe învățarea unor abilități care antrenează și schimbă modelele de comportament dăunătoare.
Care este legătura dintre creier și durere
Ceea ce îi face pe oameni și mai vulnerabili în fața durerii este incapacitatea creierului de a restabili circuitele creierului care sunt alimentate cu frică, depresie, anxietate și cu alți factori de stres.
Drept urmare, dacă circuitele prefrontale nu funcționează pentru a-i ajuta să regleze senzațiile, indivizii vor simți durere mult timp după ce o rană fizică s-a vindecat. Mai mult, în unele cazuri creierul poate genera durere chiar dacă nu există vreo vătămare corporală.
Cea mai comună cauză a durerilor cronice sunt traumele psihologice, în special cele trăite în timpul copilăriei. Aceasta poate lăsa o amprentă fizică pe creier care poate face individul vulnerabil la dureri cronice.
În acest sens, terapia EAET poate ajuta indivizii să conștientizeze legătura dintre durere și trauma emoțională. Iar potrivit unui studiu realizat în 2017, această terapie ajută considerabil și la diminuarea altor simptome, pe lângă faptul că reduce durerea.