“Admite contestaţiile formulate de inculpatele S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. PLOIEŞTI, cu sediul social în mun. Ploieşti, strada Mihai Bravu, nr. 235, jud. Prahova, CUI 1350659 şi LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV OLANDA, cu sediul în Olanda, Amsterdam Zuidoost, Herikerberweg 238, Luna Arena, nr. 1101 CM, Postbus 23393, 1100 DW, CUI B.V. 24279264, ambele cu sediul ales în vederea comunicării actelor de procedură la SCA Şerban & Asociaţii, din Bucureşti, str. Costache Negri, nr. 1-5, Opera Business Center, etaj 7, sector 5, împotriva Ordonanţei nr. 254/P/2014 din 03.07.2014 a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Desfiinţează în parte Ordonanţa atacată. Modifică punctul 3 al Ordonanţei, în sensul că instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare menţionate ca aparţinând inculpatei S.C.PETROTEL LUKOIL S.A. PLOIEŞTI şi asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea, se face până la concurenţa sumei de 642.285.263,48 euro. Modifică punctul 4 al Ordonanţei, în sensul că instituirea măsurii asigurătorii asupra conturilor bancare menţionate ca aparţinând inculpatei LUKOIL EUROPE HOLDINGS BV OLANDA şi asupra sumelor ce se vor vira ulterior în acestea, se face până la concurenţa sumei de 542.262.283,28 euro. Menţine în rest dispoziţiile Ordonanţei atacate. Prezenta se va traduce în limba engleză şi se va transmite unităţilor bancare menţionate în cuprinsul Ordonanţei, pentru a face menţiunile necesare. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 22.09.2015”, se arată în decizia magistraților de la Tribunalul Prahova.
În luna august, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au trimis în judecată dosarul în care compania Lukoil şi reprezentanţi ai acesteia sunt suspectaţi de spălare de bani şi folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii. Printre inculpaţi se numără SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, dar şi mai mulţi cetăţeni ruşi, români şi moldoveni cu funcţii de conducere în cadrul rafinăriei din Ploieşti, scrie Mediafax.
Astfel, au fost trimişi în judecată a opt inculpaţi, între care două persoane juridice şi şase persoane fizice.
Andrey Iurevici Bogdanov, cetăţean rus, director general şi membru în Consiliul de Administraţie al S.C.Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, a fost trimis în judecată pentru folosire cu rea-credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani.
De asemenea, SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, companii din grupul rusesc Lukoil, au fost trimise în judecată pentru pentru spălare de bani, respectiv complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
Totodată, procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, cetăţeni români, ruşi şi moldoveni cu funcţii de conducere în Petrotel Lukoil Ploieşti. Printre inculpaţi se numără Andrei Raţă, cetăţean moldovean, membru în Consiliul de Administraţie al S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, acuzat de folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, Dan Dănulescu, director general adjunct în cadrul S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspect de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Dorel Duţu, contabil şef la S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, suspectat de complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani, Alexey Voinstev şi Olga Kuzina, ambii cetăţeni ruşi care deţin funcţii de director general adjunct la S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă a creditului societăţii, Olga Kuzina fiind, de asemenea, suspectată de complicitate la spălare de bani.
În perioada 2011-2014, inculpaţii din acest dosar “în calitate de administratori şi directori generali ai S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti, cu ştiinţă au folosit cu rea-credinţă bunurile şi creditul de care se bucură societatea într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza alte societăţi comerciale în care aveau interes direct sau indirect, prin încheierea în numele şi pe seama S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti a unor contracte de achiziţie de materie primă (ţiţei), precum şi prin încheierea unor contracte de livrare de produse finite în condiţii de preţ dezavantajoase societăţii comerciale, având ca rezultat generarea de pierderi determinate de practicarea unor preţuri de livrare situate sub costurile de producţie”.
Anchetatorii susţin, de asemenea, că în aceeaşi perioadă inculpaţii "cu ştiinţă" au folosit cu rea-credinţă creditul de care se bucura societatea pe care o administrau, într-un scop contrar intereselor acesteia, pentru a favoriza Lukoil Europe Holdings BV Olanda, membră a grupului Lukoil, în care aveau un interes direct sau indirect.
Concret, şefii din cadrul rafinăriei ploieştene sunt acuzaţi că au dispus, autorizat şi încuviinţat efectuarea de plăţi cu titlul de restituire de împrumut în virtutea unor contracte de creditare în cadrul cărora S.C. Petrotel Lukoil S.A. Ploieşti avea calitatea de împrumutat-debitor, "sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu ştiinţă şi în detrimentul societăţii, le-au schimbat destinaţia prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca şi condiţii de creditare cu un împrumut defavorabil ca şi condiţii de creditare destinat investiţiilor şi care nu s-au regăsit în investiţiile societăţii precum şi sume restituite cu titlu de rambursare împrumut şi provenite dintr-un aport de capital simulat”.
Şefii din cadrul rafinăriei din Ploieşti ce aparţine grupului Lukoil sunt, de asemenea, acuzaţi că în aceeaşi perioadă “cu intenţie au dispus şi ordonat transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunii de utilizare cu rea-credinţă a creditului societăţii, fapte care întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de spălare de bani".
Prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei echivalent a 1.766.766.125,10 euro.
Pentru recuperarea prejudiciului procurorii au pus sechestru pe 176.840.629 acţiuni la o valoare de 2,5 lei/acţiune, în valoare totală de 442.101.572,5 lei, pe primele de emisiune deţinute de Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acţionar majoritar în cadrul SC Petrotel Lukoil SA Ploiesti, în valoare totală de 1.880.931.388 lei, pe conturile deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti la ABN AMRO BANK Olanda devenită, ulterior RBS BANK Olanda, precum şi pe sumele ce se vor vira ulterior, până la concurenţa sumei 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar american.
Au fost, de asemenea, puse sub sechestru asigurător în acest dosar conturile deţinute de terţul acţionar majoritar al SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti, Europe Holdings Bvatrium Olanda la CITY BANK LONDRA, până la concurenţa sumei de 2.007.103.675,74 euro, echivalent dolar american.
Dosarul este judecat la Tribunalul Prahova.
În 2 octombrie 2014, procurorii au făcut 23 de percheziţii la sediile Petrotel-Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.
După o zi de la percheziţii, Lukoil a oprit producţia rafinăriei din Ploieşti.
De asemenea, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel-Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.
În acest context, Lukoil a anunţat că rafinăria Petrotel Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală.
În 7 octombrie 2014, reprezentanţii Lukoil anunţau că sechestrul pe conturile bancare şi stocurile comerciale de produse ale Petrotel-Lukoil, dispuse iniţial ca măsuri asiguratorii, au fost ridicate, precizând că rafinăria va începe pornirea normală a instalaţiilor tehnologice.