Începând cu ora 10.00, asociațiile ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România – OPTAR lansează raportul „Încă doi ani de beznă și vorbe goale?” raport de analiză al primilor doi ani de mandat a Primarului General și a Consiliului General. Lansarea raportului va avea loc în cadrul unei adunări publice ce se va desfășura pe trotuarul de vis a vis de Primăria Municipiului București (trotuarul adiacent Grădinii Cișmigiu).
La finalul adunării publice, fiecare dintre participanți va depune o copie a raportului la Registratura PMB pentru fiecare dintre cei 55 de consilieri generali și pentru Primarul Municipiului București.
Principalele concluzii ale raportului sunt:
În ceea ce privește transparența decizională și democrația locală: practic, legea 52/2003 privind transparențadecizională în administraţia publică, cea care prevede minime standarde de consultare a cetățenilor în procesul decizional este ignorată semnificativ:
-
Numai 4,28% dintre proiectele de hotărâre (654) cu caracter normativ (exceptând planurile de urbanism) au fost publicate pentru dezbatere publică, conform legii. În general, proiectele sunt publicate pe site-ul primăriei cu aproximativ 5 zile înainte de ședințele Consiliului, fără a fi puse în dezbatere publică;
-
Proiectele de hotărâre introduse suplimentar pe ordinea de zi (în medie 5/ședință) nu sunt publicate pe site. Uneori, chiar și consilierii ajung în posesia proiectelor suplimentare în timpul ședințelor. Cum aceste proiecte de hotărâre nu sunt aproape niciodată urgente, nu există nicio justificare pentru suplimentarea ordinii de zi. Din această perspectivă, pe lângă eludarea prevederilor legii 52/2003, sunt încălcate și prevederi ale legii 215/2000 (Legea Administrației Publice Locale).
-
Dreptul cetățenilor de a lua cuvântul în cadrul ședințelor Consiliului General este refuzat în mod repetat. Mai grav, inclusiv Regulamentul de Organizare și Funcționare a Consiliului General, regulament modificat în primul an de mandat al actualului Consiliu, conține prevederi contrare Legii 52/2003, din acest punct de vedere.
Singura îmbunătățire (semnificativă) față de primul an al mandatului constă în faptul că cetățenii au acum acces la ședințele Consiliului General.