"Amânarea intervenţiilor chirurgicale poate duce la dezvoltarea de tumori în stadii mai avansate, cu mai puţine şanse de vindecare", a avertizat Federaţia Medicilor Oncologi, Cardiologi şi Hematologi (FOCE) din Italia într-un comunicat publicat pe site-ul său.
FOCE a precizat că spitalele din Italia au suferit din cauza lipsei de investiţii şi a nivelurilor insuficiente de personal, şi a avertizat că scenariul actual începe să semene cu cel din primele luni ale anului 2020.
Ca urmare a pandemiei de coronavirus, internările non-COVID în spitale au scăzut cu 1,3 milioane în 2020 comparativ cu anul precedent, a mai spus federaţia.
Sistemele de sănătate din Europa sunt încă o dată suprasolicitate ca urmare a răspândirii rapide a variantei Omicron de coronavirus după perioada sărbătorilor, cu numeroşi membri ai personalului sanitar bolnavi sau în autoizolare, în timp ce experţii prezic că vârful ultimului val al pandemiei nu a fost încă atins.
Italia a înregistrat 139.265 de decese asociate COVID-19 după izbucnirea epidemiei în această ţară în februarie 2020 şi a raportat 7,55 milioane de cazuri de infectări până în prezent.