Tratamentul, dezvoltat de Institutul Clodomiro Picado (ICP) al Universității din Costa Rica, va fi testat pe 26 de pacienți, a declarat, pentru Reuters, Roman Macaya, președintele Fondului de securitate socială care administrează centrele de sănătate publică. Autoritățile sunt optimiste în privința rezultatelor și și-au exprimat speranța că tratamentul va putea fi aplicat pe scară mai largă în spitale. În prezent, în Costa Rica sunt internați 471 de pacienți Covid-19.
Potrivit cercetătorilor, metoda folosită se bazează pe experiența utilizării anticorpilor calului pentru a dezvolta medicamente anti-venin de șerpi. Aceștia au importat proteina virală din China și Marea Britanie și au injectat-o în șase din cei 110 cai pe care IPC îi folosește pentru testare. După mai multe săptămâni, când caii au dezvoltat suficienți anticorpi, au extras sânge și au folosit anticorpii din plasmă ca materie primă pentru serul injectabil.
”Suntem mândri să știm că acest produs va salva vieți până când vaccinul va ajunge la populație. O facem cu resursele noastre, fără a fi nevoiți să stăm la coadă sau să concurăm împotriva altor țări, așa cum se poate vedea cu posibilele vaccinuri”, a subliniat coordonatorul de proiect de la ICP, Alberto Alape.
Dacă se va dovedi eficient, Costa Rica a anunțat că va distribui tratamentul în alte națiuni din America Centrală, majoritatea mai sărace.
”Pe lângă principiul solidarității și faptul că acest lucru a fost făcut cu medicamente anti-venin pentru mușcăturile de șarpe, știm că, într-o pandemie, propria bunăstare este legată de bunăstarea vecinilor”, a spus Alape.
Eforturi similare sunt în desfășurare și în Argentina și Brazilia, în timp ce oamenii de știință din Belgia folosesc lamele, notează hotnews.