"Eu nu sunt convins că se va produce ieșirea, dar dacă se va produce, se va produce ca și când n-ar fi, adică va rămâne piața liberă și libertatea mișcării pe piața forței de muncă. Vă dați seama cum va fi ca Marea Britanie, la masa negocierilor, să spună: nu mai primim tineri cu sistemul de finanțare pe care l-am pus la dispoziție în universitățile britanice. Ce negociator va accepta asta? Nimeni! În ce situație vor fi când vor spune că vrem să restrângem piața de muncă? Cine va fi de acord? Nimeni!", a declarat Traian Băsescu la televiziunea Digi24.
Fostului președinte Traian Băsescu i s-a cerut să facă o caracterizare a activității pe care o desfășoară succesorul lui, Klaus Iohannis.
"Cred că e mai puțin implicat sufletește, spre exemplu. Se face această comparație la dinamismul pe care eu îl aveam - bun, rău, acceptat, neacceptat, dar eu eram prezent. Iar domnul Iohannis are cu totul altă abordare, se limitează strict la partea de reprezentare, fără a se implica foarte mult – și nu vreau să insinuez ceva foarte rău, dar se pare că și cu oarecare superficialitate - în pregătirea chiar acestor evenimente care țin de activitatea de politică externă", a declarat fostul președinte.
"Cu 48 de ore înainte, președintele Consiliului European, în speță Donald Tusk, trimite tuturor membrilor Consiliului European proiectul de concluzii, deci proiectul deciziilor. În acel moment, dacă sunt lucruri care nu convin țării tale se începe o mișcare absolut normală, adică: pui consilierii să sune la omologii de la cabinetul lui Donald Tusk, să zică: atenție, România nu e de acord cu formularea de la art.18 pe paragraful 5 și propunerea noastră de formulare este... asta; pui consilierii să sune la cabinetul președintelui Comisiei Europene. Se produce discuția președintele României cu Jean-Claude Juncker sau cu Tusk, care la rându-le, înainte să facă modificarea, informează și statele membre: vedeți că România...Și în sfârșit, la două cancelarii e bine să pui consilierii să sune: la Cancelaria președintelui Hollande, pe care îl avertizezi: nu ne convine formularea de la... și la Cancelaria cancelarului Merkel, pe care îl avertizezi că nu-ți convine ceva. Cu certitudine, dacă ai declanșat această informație, că România nu este de acord cu o anume formulare, vă asigur că se vor găsi soluții pentru ca și România să plece mulțumită de la Consiliu”, a punctat fostul președinte.