"Nu mai avem de pierdut nicio oră pentru introducerea scenariului patru. Închiderea granițelor, izolare totală și alte astfel de măsuri. Deja suntem în plină epidemie fără control. E o transmitere comunitară, nu se mai știe cine ia de la care, care a dat cui. Şi da, testarea în masa este necesară.
Noi trebuia sa fim capabili sa facem minim zece mii de teste pe zi la acest stadiu al evoluției epidemiei. Noi putem, nu știu, 500, 600”, a spus Băsescu.
"Trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău. Singurul mod în care ne mai putem apărăm e să stăm în case izolați. Din focare de infecție au venit 30-40.000 de oameni. Efectul acestor evenimente nefericite le vom vedea de Paște.
În mediul rural nu s-a respectat deloc acea izolare acasă. Acolo s-au făcut nunți, cârciuma satului era deschisă, era viaţă, nu jucărie...
Porcăria asta cu vom lua măsuri progresiv şi gradual arată că nu ai o minimă pregătire, o minimă informare. La epidemii măsurile se iau precum securea ce loveşte funia ştreangului.
Noi am stat să o bâlbâim. Ce facem acum trebuia făcut de acum 35, 40 de zile. S-a întârziat pentru că aveam alte preocupări politice decât problemele care frigeau în ţară.
Italia plăteşte acum costul neintervenirii la timp. Au aşteptat să se termine carnavalul de la Veneţia. Şi acum i-a podidit epidemia.
Este incredibil ce a putut să se întâmple la Suceava. Nu știu dacă s-a găsit vreo responsabilitate pentru manager sau șefii de secții. Dar este inadmisibil. Inadmisibil! Dacă managerul nu a fost în stare să se protejeze pe el atunci ce așteptare să ai să protejeze pe alţii?
Testarea merge slab la noi. Nu am ce să comentez. Ştim doar toţi că nu avem capacitate de testare pe măsura nevoilor.
M-am uitat la iniţiativa de la Balş de a face un studiu de caz pe zona Bucureştiului. Un eşantion ce va fi testat pe o mie de persoane pentru a se vedea modul de infestare și de proagare a virusului pe tronsoane de vârstă. M-aş duce să fiu primul la o astfel de testare", a mai spus Traian Băsescu.
Acum, mai spune Băsescu, "bătălia este deja pierdută", iar şansele de scăpare mai sunt doar "individuale" prin felul în care înţelegem să ne protejăm.