În afară de cei 11 pasageri, între care trei italieni, doi marinari albanezi veniţi în ajutorul echipelor de salvare au murit după ruperea unui cablu de remorcare în timpul operaţiunilor de salvare pe mare.
Dar epava feribotului, odată recuperată, va dezvălui probabil alte victime, a avertizat marţi procurorul din Bari (sud-estul Italiei), Giuseppe Volpe, responsabil de ancheta deschisă pentru elucidarea circumstanţelor producerii tragediei.
Prezenţa unor călători clandestini la bord este de acum cunoscută, trei dintre ei fiind identificaţi, doi afgani şi un sirian care a cerut azil politic, a precizat procurorul.
Dar fără îndoială că există şi alţii ascunşi în numeroasele camioane transportate de Norman Atlantic, a explicat el. Or, incendiul s-a declanşat la nivelul punţii inferioare, acolo unde erau parcate camioanele.
Acestei incertitudini i se adaugă şi întrebările cu privire la eventualii dispăruţi, în lipsa necunoaşterii numărului exact al pasagerilor care se aflau la bordul feribotului duminică, în momentul producerii dramei în Marea Adriatică, în largul Albaniei. Feribotul asigura legătura între Patras (sud-vestul Greciei) şi Ancona (estul Italiei).
Singura certitudine este că 427 de persoane, dintre care 56 de membri ai echipajului, au fost salvate în cursul unei operaţiuni "fără precedent", potrivit autorităţilor italiene.
Feribotul, de acum fără pasageri şi membri ai echipajului, va fi remorcat către portul italian Brindisi, la aproximativ 75 de kilometri de locul incendiului.
Operaţiunea de evacuare a feribotului s-a încheiat luni seara, dar zeci de supravieţuitori de pe Norman Atlantic au fost nevoiţi să aştepte 24 de ore pentru a putea ajunge pe uscat.
Nava militară italiană San Giorgio, unde au fost îmbarcaţi 212 dintre ei, a intrat cu puţin timp înainte de ora 20.00 (21.00 ora României) în portul Brindisi, unde ninsese abundent în cursul după-amiezii. Supravieţuitorii, majoritatea într-o stare de sănătate bună dar extenuaţi şi înfriguraţi, s-au revăzut cu rudele după un calvar de aproape trei zile în Marea Adriatică.
Căutarea eventualilor dispăruţi nu va fi însă întreruptă, a afirmat marina militară italiană.
Lista de îmbarcare a navei sub pavilion italian, închiriată de compania greacă Anek, anunţa într-o primă fază 478 de persoane la bord, dintre care 422 de pasageri, dar compania a revizuit numărul, luni seara, la 475.
Luni seara, ministrul italian al Transporturilor, Maurizio Lupi, nu îşi ascundea "îndoielile" privind exactitatea acestui document.
Dintre cei 371 de pasageri recuperaţi de pe feribot, 234 sunt greci, 54 turci, 22 albanezi, 22 italieni şi zece elveţieni, fără a mai număra alte naţionalităţi. Pe feribot se aflau şi doi câini.
Autorităţile maritime italiene, greceşti şi albaneze s-au lansat duminică dimineaţă într-o cursă de căutare contracronometru pentru a recupera sutele de persoane blocate, unele de peste 34 de ore, pe puntea feribotului.
Justiţia italiană şi cea albaneză vor încerca să stabilească circumstanţele şi responsabilii tragediei, în timp ce pasagerii au denunţat lipsa de pregătire a echipajului.