Potrivit Ministerului Sănătății, 28 de răniți în incendiul de la Colectiv sunt sub îngrijirea medicilor din străinătate, conform Agerpres.
Bilanțul tragediei de la Colectiv a ajuns la 60 de persoane decedate, după ce duminică un rănit transferat la un spital din Viena a murit.
Duminică, un tânăr de 19 ani rănit grav în incendiul de la Colectiv și-a pierdut viața într-un spital din Viena, Austria, acolo unde a fost transferat din București. Sâmbătă, un alt tânăr, de 22 de ani, s-a stins din viață la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală.
În urma incendiului din 30 octombrie, la Clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar în drum spre spital a mai murit o persoană. În următoarele săptămâni de la tragedie au decedat alte 34 de persoane, numărul victimelor ajungând, în prezent, la 60. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală.
În ceea ce privește dosarul deschis în urma tragediei din 30 octombrie, din clubul Colectiv, Tribunalul București a decis ca Daniela Niță și Cristian Niță, cei doi patroni de la firma Golden Ideas Fireworks Artists SRL, responsabilă cu efectele pirotehnice de la clubul Colectiv, precum și pirotehnistul Viorel Zaharia să fie plasați în arest la domiciliu. Magistrații de la Tribunalul București au admis, marți, o contestație a celor trei față de decizia Judecătoriei sectorului 4 din 8 noiembrie, prin care s-a dispus arestarea lor preventivă, potrivit Agerpres.
Decizia este definitivă, astfel încât cei trei au fost eliberați din arestul Poliției Capitalei.
Potrivit procurorilor de la Parchetul General, Daniela Niță, administrator și acționar majoritar al firmei Golden Ideas Fireworks Artists SRL, și Cristian Niță (director) sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri; iar Viorel Zaharia (pirotehnist) este acuzat de ucidere din culpă.
Procurorii susțin că Viorel Zaharia, pirotehnist autorizat, angajat al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a instalat efectele pirotehnice (foc de artificii) în incinta clubului Colectiv, în ziua de 30 octombrie, fără a respecta măsurile de siguranță și prevederile legale în acest sens.
De asemenea, după producerea incendiului din 30 octombrie, în calitate de reprezentanți ai SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Daniela Niță (administrator) și Cristian Niță (director) au distrus și sustras documente ce constituie probe, pentru a împiedica sau îngreuna cercetările procurorilor, precum și pentru a-l ajuta pe Viorel Zaharia.
Anchetatorii au stabilit că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.
Cei trei administratori și acționari ai clubului — Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu — au fost arestați preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.