Un kilogram de carne de porc costă între 15 şi 24 de lei în pieţe, în timp ce carnea tranşată ajunge şi la 30 de lei în supermarketuri. În ultimii ani e tot mai evidentă tendinţa de a renunţa la excese şi la tradiţia porcului întreg. Chiar şi aşa, producătorii authtnosi se plâng că diferenţa între preţul cu care pleacă de la ei ateria primă şi cea cu care ajunge pe rafturi e nejustificat de mare.
"Carnea de porc "în viu" pleacă la 5,7 lei de la poarta fermei şi ajunge la aproximativ 15 lei în galantare," a declarat preşedintele Asociaţiei Fermierilor, Adrian Rădulescu, pentru Realitatea TV.
Oamenii de afaceri din domeniu nu se aşteaptă la evoluţíi spectaculoase ale preţurilor, pentru că, potrivit loc, circa 3 milioane de porci vor fi sacrificaţi în gospodăriile individuale, deci creşterea cererii de carne de porc nu va fi semnificativă.
În magazinele mari cea mai mare cantitate este asigurată din import. Mii de tone de carne de porc vin din din Spania, Germania, Polonia şi chiar din America Latină, după ce tot mai multe ferme româneşti se închid din cauza pestei porcine africane.
"Undeva la 30-40% putem considera procentul în crestre al exporturilor. În urmă cu jumătate de an importul scăzuse la 55%, însă efectele pestei porcine le-au crescut la 75%-80%, dar cred că în curând vom ajunge la 85%," a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor Federaţiei din Indutria Alimentară.
Potrivit estimărilor, numai de Crăciun în Romania se consumă aproape 4 milioane de porci. În primele zece luni din 2018, importurile au fost de peste 69 de miliarde euro, cu 10,3% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru că importăm mai mult decât exportăm, deficitul comercial al României a ajuns la aproape 12 miliarde de euro.