Procurorii vor dezbate fără să fi văzut proiectele propriu-zise pentru că ministrul Justiţiei nu a trimis la parchete actele normative şi nici nu le-a publicat pe site-ul instituţiei.
Şedinţa Consiliului Consultativ al procurorilor generali este programată pentru ora 11.00, la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
"Sunt colegi care şi-au arătat îngrijorarea faţă de modificările pe legile justiţiei, a apărut ca fiind necesară o analiză a procurorilor generali asupra propunerilor. Sunt câteva idei care trebuie să fie analizate, dacă ar fi puse în aplicare, ar afecta sistemul justiţiei. Procurorii generali ai parchetelor vor expune punctele de vedere ale colegilor lor. Nu am nicio polemică cu Ministrul Justiţiei, colaborăm bine, instituţional", a declarat procurorul general Augustin Lazăr, înainte de întâlnirea cu procurorii.
Printre modificările propuse de Tudorel Toader se numără scoaterea din joc a preşedintelui în numirea şefilor marilor parchete şi trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei.
După anunţ, Parchetul General a susţinut că "a luat act cu surprindere şi îngrijorare" de aceste propuneri, reclamând că procurorii nu au fost consultaţi în prealabil.
Critici au venit şi de la DNA, dar şi din partea reprezentanţilor ONGurilor de profil. După valul de reproşuri, Tudorel Toader a explicat că până nu va primi puncte de vedere din partea celor din sistem, proiectul nu va pleca spre Guvern şi Parlament.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în 23 august, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent. Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. O altă modificare vizează înfiinţarea unei a treia direcţii în cadrul Parchetului General, pe lângă DNA şi DIICOT, care va face urmărirea penală în cazul magistraţilor suspectaţi de comiterea unor infracţiuni.
Totodată, soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice, potrivit modificărilor anunţate. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.
Potrivit aceloraşi propuneri, Inspecţia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei. De asemenea, magistraţii pensionari nu mai pot fi reîncadraţi. De asemenea, o altă propunere este ca la Institutul National al Magistraturii (INM) să se prezinte la examen doar candidaţii care au vârsta de peste 30 de ani şi 5 ani experienţă în domeniul juridic.