Statisticile sunt șocante: câteva sute de viitoare mame din România aleg să nască acasă, lună de lună, chiar dacă riscurile unei astfel de decizii pot fi tragice.
Astfel de practici sunt tot mai des întâlnite la noi în țară. Medicii atrag atenția că riscurile sunt uriașe. Controversa este cu atât mai mare cu cât în România, legea nu le împiedică pe femei să-și aducă pe lume copilul în casă, în schimb, moașele și medicii nu au voie să asiste nașteri în afara spitalului.
Deși nu este reglementată în țara noastră, nașterea acasă este prezentată ca o variantă chiar pe site-urile unor spitale private și e însoțită de un ghid practic. Iar asta pentru că cele mai multe femei preferă intimitatea casei. Și încrederea în sistemul sanitar joacă un rol important, la fel cum se întâmplă și în Marea Britanie.
„Nu sunt nesăbuită, nu sunt neconformistă, întotdeauna am făcut lucrurile ca la carte și pentru ca cineva să ia o astfel de decizie trebuie să existe un motiv la mijloc. Și acesta a fost neîncrederea mea în Serviciul Național de Sănătate și serviciile de maternitate din Marea Britanie”, spune Lucy Stern, 39, după ce a dat naștere la ea acasă, fără niciun fel de asistență.
Olanda a trecut la nivelul următor și și-a adaptat serviciul medical pentru a evita riscurile. Personalul specializat ține legătura cu viitoarea mamă și e trimis la domiciliu să asistă la naștere, până în ultima secundă. În primul an al pandemiei, și în SUA a crescut cu 19% numărul femeilor care au ales să nască acasă.