O creştere a numărului cazurilor de cancer va atrage după ea şi creşterea numărului deceselor, în ciuda progreselor majore care s-au înregistrat în privinţa tratamentelor propuse.
Astfel numărul deceselor va ajunge de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030. Acelaşi raport precizează că mai bine de jumătate din formele de cancer existente ar putea fi evitate dacă ,,informaţiile actuale ar fi corect puse în practică”.
Raportul a fost realizat de 250 de experţi din 40 de ţări şi a fost publicat de Centrul Internaţional al Cercetării Cancerului, o agenţie de profil a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), cu sediul la Lyon.
Directorul general al OMS, Margaret Chan a precizat că ,,ţările cu venituri scăzute şi medii vor fi, cu siguranţă, cele mai afectate, deoarece multe dintre acestea nu au dotările necesare pentru a face faţă acestei escaladări a numărului bolnavilor de cancer”.
Cancerul pulmonar, cele mai multe decese
Cancerul pulmonar se situa pe primul loc în privinţa numărului de cazuri diagnosticate în 2012. Adică, 1,8 milioane de cazuri, ceea ce înseamnă 13% din totalitatea formelor de cancer diagnosticate.
El este urmat de cancerul la sân (1,7 milioane, adică 11,9%) şi de cancerul de colon (1,4 milioane, adică 9,7%). Cele mai multe decese s-au înregistrat, în 2012, în rândul celor diagnosticaţi cu cancer pulmonar (1,6 milioane, adică 19,4% din totalitatea formelor de cancer).
Urmează apoi cancerul de ficat cu 800.000 de decese, adică 9,1% şi cancerul de stomac, 700.000 de decese, adică 8,8%.
,,Având în vedere creşterea şi îmbătrânirea populaţiei, dar şi dezvoltarea factorilor de risc, cum este fumatul, situaţia ar trebui să se agraveze în următoarele decenii, reprezentând o provocare majoră pentru sistemele de sănătate din ţările cu venituri mici şi medii“, se precizează în raport.