Acest material vine în sprijinul tău cu cele mai noi informaţii despre implementarea tichetelor de masă, astfel încât să iei cea mai bună decizie pentru angajaţii şi compania ta.
Tichetele de masă: aspecte legislative şi practice de avut în vedere atunci când decizi să le introduci în compania ta
Tichetele de masă sunt un beneficiu extrasalarial foarte popular în rândul companiilor, implementarea lor aducând cu sine multiple beneficii atât pentru angajat, cât şi pentru angajator. Cu toate acestea, însă, este necesar să acorzi atenţie câtorva aspecte fundamentale, pentru a te asigura că implementarea acestora va fi un succes pentru firma ta.
Cadrul legislativ
În România, valoarea nominală a unui tichet de masă nu poate depăşi suma de 40 de lei. De la 1 ianuarie 2024, conform ultimelor modificări legislative, pentru tichetele de masă angajatorul plăteşte atât impozit pe venit, cât şi contribuţia pentru pentru asigurările sociale de sănătate, ambele în cuantum de 10% din valoarea tichetelor.
Impactul fiscal
Înainte de introducerea lor în ecosistemul afacerii tale, este esenţial să înţelegi cum funcţionează aceste tichete de masă, ele influenţând direct salariile nete ale angajaţilor tăi, precum şi costurile totale pentru companie.
Integrarea în bugetul companiei tale
Un alt aspect cheie pe care trebuie să-l iei în calcul înainte de adoptarea tichetelor de masă este reprezentat de costuri. Acestea sunt costurile directe, de natură financiară, care includ valoarea nominală şi taxele asociate tichetelor, şi costurile indirecte, reprezentate de resursele necesare pentru administrarea şi implementarea sistemului de tichete.
Implementarea logistică
Înainte de a te apuca de implementare, documentează-te. Tichetele de masă vin în mai multe forme, de la mai mulţi furnizori autorizaţi. Ai putea alege Pluxee pentru carduri de masă şi vei avea garanţia unui furnizor autorizat cu vechime pe piața din România. Cardurile electronice sunt mai uşor de gestionat atât pentru companie, cât şi pentru angajat, fiind astfel mai eficiente. Alege un sistem compatibil cu legislaţia actuală privind tichetele de masă şi asigură-te că personalul de la resurse umane este instruit astfel încât să poată gestiona corespunzător tichetele.
Să implementezi tichete de masă în afacerea ta poate fi o provocare legislativă şi administrativă, însă documentarea şi planificarea riguroase te pot ajuta să simplifici semnificativ procesul. Asigură-te că eşti la zi cu reformele fiscale, alege un furnizor de tichete de masă care să fie autorizat de statul român, astfel încât angajaţii tăi să se poată bucura de beneficiile aduse de alegerea firmei tale ca loc de muncă,şi toată lumea va avea numai de câştigat.