Dacă ascultăm tot ce se spune despre diferite alimente și suplimente, vom trăi cu convingerea că pot să rezolve orice problemă, de la îmbunătățirea atenției și a memoriei, până la activitatea neuronală.
Dar oare chiar fac aceste lucruri? Nu este nicio îndoială că, pe măsură ce avansăm în vârstă, și corpul nostru îmbătrânește. Vestea bună este că poți spori șansele de a te bucura de un creier sănătos dacă vei adăuga aceste alimente „inteligente” în regimul tău alimentar.
Topul alimentelor bune pentru creier
Cofeina te face să fii mai alertă
Nu există o metodă de a crește coeficientul de inteligență sau de a deveni mai deștept dar, anumite substanțe, cum este cofeina, îți pot da energie și te pot ajuta să te concentrezi mai bine. Cofeina se găsește în cafea, ciocolată, băuturi energizante și unele medicamente și este responsabilă pentru impulsul de pornire de dimineață, desi efectele ei au o durată limitată.
Și dacă bei mai multă cafea nu vei avea mai multă energie: supradoza de cofeină îți poate crea o stare de agitație și disconfort.
Zahărul te poate ajuta să fii mai rapidă
Zahărul este sursa preferată de energie a creierului, nu zahărul obișnuit, ci glucoza, pe care organismul o extrage din zaharurile și carbohidrații pe care îi consumi. De aceea, un pahar de suc de portocale sau un alt suc de fructe îți poate aduce un impuls pe termen scurt pentru memorie, pentru gândire și pentru alte procese mentale.
Dar dacă exagerezi, memoria poate avea de suferit, și tu împreună cu ea. Nu exagera cu adăugatul zahărului pentru că este responsabil pentru dezvoltarea unor afecțiuni grave.
Micul dejun este un rezervor de energie pentru creier
Obișnuiești să sari peste micul dejun? Studiile au arătat că micul dejun îmbunătățește atenția și memoria de durată recentă. Studenții care mănâncă la micul dejun au rezultate mai bune decât cei care nu mănâncă.
Cele mai potrivite alimente pentru micul dejun sunt cerealele integrale, produsele lactate și fructele. Nu mânca în exces: se pare că excesul de calorii la micul dejun afectează capacitatea de concentrare.
Peștele este cel mai bun aliment pentru creier
Peștele este o sursă importantă de proteine pentru creier, este bogat în acizi grași Omega-3, care sunt cheia unui creier sănătos. Aceste grăsimi sănătoase au puteri miraculoase pentru creier: o dietă bogată în acizi grași reduce riscul de demență, de atacuri vasculare cerebrale și încetinește declinul mental. În plus, joacă un rol esential în dezvoltarea memoriei, în special atunci când începem să îmbătrânim.
Consumă zilnic ciocolată și nuci
Nucile și semințele sunt o sursă excelentă de vitamina E, un antioxidant care încetinește procesul de îmbătrânire mentală. Ciocolata neagră mai conține și un alt antioxidant natural, cofeina, care sporește capacitatea de concentrare.
30 de grame de nuci și ciocolată, consumate zilnic, îți asigură toate beneficiile de mai sus, cu un minim de calorii, grăsimi și zahăr.
Adaugă în meniu avocado și cerealele integrale
Toate organele corpului nostru sunt dependente de fluxul sanguin, în special inima și creierul. O dietă bogată în cereale integrale și fructe, cum este avocado-ul, reduce riscul de boli cardiace și coboară nivelul colesterolului rău. Astfel, fluxul sanguin crește, placa arterială se reduce și creierul primește mai mult sânge.
Cerealele integrale, cum sunt boabele de porumb și secara, sunt și o sursă importantă de fibre și vitamina E.
Deși avocado-ul conține grăsimi, este foarte bun pentru organism, pentru că grăsimile mono-nesaturate contribuie la un flux sanguin sănătos.
Afinele sunt un super-aliment
Afinele protejează creierul împotriva radicalilor liberi și pot reduce riscul de a dezvolta boli ca demență sau Alzheimer. Studiile au arătat că dietele bogate în afine au îmbunătățit procesul de învățare și funcția mușchilor la soarecii bătrâni, aducându-i la același nivel cu șoareci mult mai tineri.
Beneficiile unei diete sănătoase
Deși sună a stereotip, este adevărat: Dacă din dieta ta lipsesc nutrienții esențiali, capacitatea ta de concentrare va avea de suferit. Dacă mănânci prea mult sau prea puțin, de asemenea îți va afecta concentrarea.
O masa copioasă te va face să te simți obosită, iar un aport prea mic de calorii îți va slăbi capacitatea de concentrare, pentru că vei avea crampe stomacale și vei sta numai cu gândul la mâncare. Cel mai important pentru sănătatea creierului tău este să ai o dietă echilibrată, care să conțină cât mai multe mâncăruri sănătoase.
Vitamine, minerale și suplimente?
Magazinele sunt pline de suplimente al căror pliant îți garantează o sănătate de fier. Deși multe dintre suplimentele bazate pe vitaminele B,C și E, betacaroten și magneziu par să fie promițătoare, un supliment este folositor doar oamenilor cărora le lipsește un anume nutrient.
Unii cercetători manifestă un optimism rezervat cu privire la efectul benefic pe care ginseng-ul, ginkgo, vitaminele, mineralele și combinațiile de plante îl au asupra creierului, pentru că acest efect este insuficient studiat.
Pregătește-te pentru o zi mare
Vrei să-ți sporești capacitatea de concentrare? Începe ziua cu un mic dejun format dintr-un suc din fructe, o baghetă din cereală integrale cu somon și o cană de cafea. Odihnește-te bine noaptea, hidratează-te corespunzător și fă exerciții pentru sporirea capacității de concentrare.
Sursa: eva.ro