Somnul
Cercetările confirmă că calitatea slabă a somnului și somnolența în timpul zilei sunt asociate cu un risc crescut de apariție a Alzheimer, în timp ce cu cât dormi mai puține ore, cu atât procesul de îmbătrânire și micșorare al creierului este mai mare, scrie doctorulzilei.ro.
Schimbarea obiceiurilor alimentare
Spre deosebire de produsele din cereale integrale, cerealele rafinate (cum ar fi pâinea albă) și grăsimile trans împiedică funcționarea corectă a creierului și limitează capacitatea cognitivă.
Stabilirea priorităților
Responsabilitățile și obligațiile vieții de zi cu zi supraîncarcă creierul cu informații. Notează într-o listă ce ai de făcut în timpul zilei și încearcă să nu te stresezi.
Plimbări în natură
Cercetările arată că expunerea la natură îmbunătățește atât sănătatea fizică, cât și cea mentală. De exemplu, expunerea la stimuli naturali poate juca un rol important în reglarea sistemului nervos și reducerea nivelurilor de hormoni de stres cortizol și adrenalină.
SPORT: Exercițiile aerobice pot îmbunătăți funcția memoriei și pot menține creierul sănătos pe măsură ce îmbătrânim.
Socializarea
Este demonstrat faptul că interacțiunea cu alți oameni și socializarea îți îmbunătățesc activitatea creierului. Este bine să participi și la diverse ateliere sau cluburi de lucru, de artă sau la acțiuni de voluntariat pri ncare să-ți menții creierul în alertă.
Citește și ascultă muzică în fiecare zi
Se știe că stimularea creierului se poate face prin lectură, ce ajută la creșterea nivelului de inteligență, prin îmbogățirea vocabularului, însă cititul activează și mai mult anumite funcții cognitive: atenția, anticiparea, înțelegerea, memoria de scurtă și lungă durată, gândirea abstractă.
Studiile arată că inteligența este legată de educație, însă autodisciplina îți aduce foarte multe beneficii, asigurând menținerea unui creier sănătos. Astfel că orice activitate care poate duce la creșterea funcțiilor cognitive este binevenită și este bine să nu renunți niciodată la o astfel de petrecere a timpului, pe tot parcursul vieții. Așa că este bine să asculți și podcasturi, să participi la cluburi și ateliere de lucru, de handmade, să înveți mereu ceva nou, cât de puțin ți s-ar părea (o limbă străină, să tricotezi, puzzle, croitorie, tâmplărie etc).
Consum de cacao
Pe lângă cele cinci obiceiuri benefice de mai sus, consumul de cacao poate declanșa eliberarea de endorfine și serotonine în creier, oferind o îmbunătățire a stării de spirit, ceea ce determină reducerea nivelului de anxietate, potrivit doctorulzilei.ro.
Boabele de cacao sunt cunoscute și apreciate de mii de ani în medicina tradițională a popoarelor din America de Sud și Centrală, dar, cu timpul, beneficiile lor pentru sănătate au ajuns să fie apreciate la nivel mondial. Printre acestea se numără și tratarea sindromului de oboseală cronică și a unor boli neurodegenerative.
Boabele de cacao sunt benefice pentru vindecarea rapidă a rănilor, pentru îngrijirea pielii și ajută la îmbunătățirea sănătății creierului. Boabele de cacao au proprietăți de îmbunătățire a dispoziției și exercită efecte protectoare împotriva neurotoxicității.