Nu e nicio noutate: Bulgaria şi România au avut, în 2013, cel mai mic PIB pe cap de locuitor din UE, exprimat în paritatea puterii de cumpărare, la aproximativ jumătate faţă de media UE28.
Cea mai prosperă ţară membră a blocului comunitar a fost Luxemburg, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a fost de peste două ori şi jumătate mai mare (264%) faţă de media din UE.
Urmează Germania, Austria, Suedia, Danemarca, Belgia, Finlanda, Franţa, Marea Britanie, Olanda şi Irlanda, unde PIB/locuitor exprimat în PPS a depăşit media din UE, potrivit datelor Eurostat.
La nivelul consumului individual efectiv (AIC) pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare Luxemburg se află la 138% faţă de media UE 28, Germania la 125%, Austria - 119%, Suedia - 118%, Danemarca 115%, Belgia, Finlanda - 114%.
Valoarea Produsului Intern Brut pe cap de locuitor exprimat în paritatea puterii de cumpărare standard (PPS) în România s-a situat la 54% din media Uniunii Europene, în uşoară creştere faţă de 50% în 2012.
România ocupă în continuare penultimul loc în UE, înaintea Bulgariei, unde valoarea PIB/locuitor exprimat în PPS a fost la 47% din media UE, similar cu nivelul înregistrat 2012.