Firmele vor fi obligate să aibă case de marcat cu jurnal electronic

Tuesday, 21 January 2014, 13:03, Sursă: REALITATEA.NET

Toate firmele vor utiliza case de marcat cu jurnal electronic până la finalul primului semestru din 2014, care vor înlocui actualele case de marcat cu role de hârtie, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu. Măsura presupune costuri suplimentare pentru agenţii economici, mai ales pentru cei mici.

Măsura, pe care oficialul MFP o are în vedere pentru combaterea evaziunii fiscale și îmbunătățirea colectării veniturilor bugetare, va fi adoptată în următoarele 2-3 luni și va fi implementată în etape, potrivit Agerpres.

În acest an vor avea obligația să utilizeze casele de marcat cu jurnal electronic marii contribuabili, într-o primă etapă, și contribuabilii mijlocii, în etapa a doua, iar IMM-urile vor utiliza noile case de marcat într-o a treia etapă, cel târziu în primul semestru din 2014.

Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul va acorda deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat și pentru programul electronic. Costurile sunt estimate la 40-60 de euro/echipament.

În prezent, unele hypermarket-uri dețin astfel de case de marcat, dar acestea vor fi nevoite să își actualizeze programul informatic.

'În prezent avem case de marcat cu role de hârtie. Este foarte greu, verificarea încrucișată se face într-o proporție foarte mică a datelor furnizate de casele de marcat cu datele din evidența contabilă. Practic sunt ineficiente actualele case de marcat în a depista și combate evaziunea fiscală. Casele de marcat cu jurnal electronic vor fi conectate la un server al administrației fiscale, ca să putem verifica electronic volumul vânzărilor raportate prin evidența contabilă și fiscală cu cele rezultate din înregistrările operațiunilor prin casele de marcat cu jurnal electronic (...) Este o măsură care va avea un efect foarte mare asupra reducerii evaziunii fiscale. Acum există case de marcat, dar nu avem niciun control asupra datelor înscrise în evidența contabilă cu ce rezultă din casele de marcat. Termenul prevăzut pentru obligativitatea de a păstra rolele de hârtie este foarte scurt, iar inspecția fiscală nici nu ajunge în termenul de păstrare a rolelor. Există și case marcat nefiscalizate în momentul de față. Când vă duceți să cumpărați ceva vă dă bon, dar casa de marcat nu este înregistrată la organul fiscal', a precizat ministrul Finanțelor.