Theodor Paleologu atrage atenția că deschiderea bisericilor în această perioadă de epidemie, este solicitată de o minoritate, în condițiile în care cei mai mulți dintre preoți și credincioși au înțeles cu ce pericol ne confruntăm. El a avut o intervenție pe Facebook, unde și-a prezentat punctul de vedere.
„În disputa legată de deschiderea bisericilor în noaptea de Înviere ar trebui să mai și gîndim, nu doar să repetăm clișee și sloganuri. Analogia cu magazinele de mîncare este ineptă. Bunurile spirituale sînt diferite de cele materiale și nu te duci să le iei cu punga de la magazin. Biserica nu e prăvălie. Argumentul că bisericile nu s-au închis în timpul epidemiilor de ciumă din secolele VI și XIV demonstrează exact contrariul. Pe atunci nu se știa nimic despre răspîndirea epidemiilor”, a precizat Thedor Paleologu.
Potrivit spuselor sale, o astfel de decizie, precum redeschiderea bisericilor nu ar face decât să dea apă la moară adversarilor Bisericii și că trebuie evitată asocierea acesteia cu o explozie a cazurilor de coronavirus. El a atras atenția că o comparație a perioadei actuale, în care ne confruntăm cu o pandemie, cu persecuțiile din epoca comunistă este „cretină și nerușinată”.
Paleologu a mai precizat că toți credincioșii ar trebui să rămână în propriile locuințe în noaptea de Înviere și doar să iasă în balcoane, la miezul nopții, să cânte „Cristos a-nviat”, ținând lumânări aprinse în mână.
„Vocile care cer deschiderea bisericilor de Paște sînt cu totul minoritare. Un singur episcop a derapat grav. Majoritatea ierarhilor, preoților și credincioșilor au o atitudine înțeleaptă și responsabilă. În sfîrșit și cel mai important, dacă ieșim în noaptea de Înviere pe balcoane, dacă aprindem cîte o lumînare și cîntăm «Cristos a-nviat», transformăm întreaga țară într-o imensă biserică. Să fim creștini, nu cretini”, a scris Theodor Paleologu.