În China și în Japonia, presopunctura ocupă un loc important în asistenţa medicală acordată populației, renunțându-se la intoxicarea, adeseori inutilă, cu medicamente.
Când unul din aceste canale de “irigaţie” care ne țes într-o plasă de rețele de circulație, numite meridiane, se blochează, apare boala.
Pentru ca durerea să fie înlăturată, apelăm la apăsarea cu degetele asupra unor puncte precise, deblocarea producându-se imediat. Simptomele neplăcute sunt eliminate, restabilindu-se echilibrul fizic și psihic.
Așa cum se vede în desenul de mai jos, toate punctele indicate pe diferite părți ale corpului se pot masa cu vârfurile degetelor.
Așezați corect vârful degetului pe punctul indicat, apoi executați cu el fie mișcări circulare, fie orizontale, în lungul meridianului. Traseele energetice ale meridianelor le puteți vedea în desenele din pagină.
Când aveți dureri, se recomandă să țineți seama de direcția meridianului, întrucât, adesea, și durerile se propagă în acest sens, potrivit max-media.ro.
Principala indicație se referă la tratarea durerilor ușoare și de intensitate medie, cum sunt durerile de cap, cele faciale și de dinți, durerile din zonă cefei și a umerilor, că și nevralgiile.
-și insomnia, nervozitatea, agitația, grețurile, vărsăturile, răul de mare, constipația și dereglările ciclului menstrual pot beneficia din plin de ajutorul presopuncturii. în aceste cazuri, presopunctură se poate folosi concomitent cu acupunctura.
În ansamblu, corpul uman are 365 de puncte și 12 meridiane principale, același număr cu cel al zilelor și cu cel al lunilor dintr-un an.
Mic ghid de presopunctură
Odată ce ai localizat punctul sau punctele de energie care te interesează, situate în același loc la toată lumea, apăsa cu degetul mare sau arătătorul asupra lui timp de 30 de secunde până la 2 minute, scăzând presiunea către final.
Dacă te doare capul, punctele energetice pe care trebuie să le stimulezi sunt situate la tâmple. Acestea trebuie stimulate împreună, în același timp. Un alt punct energetic ce are influența în cazul durerilor de cap este cel situat între degetul mare și arătător.
Când treci printr-o stare depresivă sau anxioasă poți să ameliorezi această stare exercitând presiune asupra unui punct central situat pe piept, între sâni, la bază de sus a pieptului. Alte puncte energetice legate de stările de anxietate sunt situate pe brațe, la încheietură mâinii, acolo unde simți pulsul.
Când vrei să scapi de senzația de vomă pe care o ai în timpul sarcinii poți stimula punctul de energie corespondent situat central pe abdomen, undeva la nivelul stomacului.
Dacă petreci mult timp în față calculatorului și ai privirea obosită poți să-ți îmbunătățești starea prin stimularea concomitentă a celor 2 puncte energetice situate la capătul interior al sprâncenelor.
Dacă suferi de insomnie, punctul energetic ce trebuie stimulat timp ce câteva minute atunci când mergi la culcare, în mod frecvent, este situat între sprâncene.
Cele zece zone energetice
Reflexoterapia - are la baza prezenţa în organism a zece zone energetice. Aceste zone sunt longitudinale, întinzându-se de la baza corpului - de la picioare - până în creştetul capului, potrivit bodymassage.ro.
Aceasta distribuţie energetică a fost descoperită spre sfârşitul secolului XIX de un american, dr. William Fitzgerald, un specialist în O.R.L. În perioada în care a lucrat la spitale din Paris, Viena şi Londra, Fitzgerald a descoperit că putea ameliora durerea dintr-o parte a corpului pacientului prin apăsare într-o altă zonă.
El şi-a perfecţionat tehnica, învăţând că dacă aplica presiune la nivelul degetelor cu ajutorul unui bandaj elastic pe fiecare falangă mijlocie şi cu ajutorul unor mici cârlige pe vârfurile degetelor, putea produce efecte anestezice locale la nivelul braţelor, părţilor laterale ale gâtului, ochiului, urechii şi fetei.
Nu trebuie să uităm faptul că în perioada în care practică dr. Fitzgerald, în anii 1880, anestezia era la începuturi. Măştile cu cloroform erau utilizate, dar mai mulţi pacienţi mureau din cauza anesteziei decât a intervenţiilor chirurgicale Ce facem, instinctiv, când avem o durere de cap sau o indigestie? De regulă, punem mâna pe zona dureroasă pentru a ne uşura într-o oarecare măsură durerea.
Aşadar, există un instinct primar care ne face să apăsăm locul dureros pentru ameliorarea simptomelor. Cele zece zone sunt împărţite în cinci perechi, numerotate de la 1 la 5, pe fiecare parte a corpului. Zona 1 trece prin degetele mari de la mâini, pe fiecare parte a corpului şi parcurge zona mediană a corpului, partea interioară a picioarelor, a braţelor şi coloana vertebrală.
O dereglare a fluxului energetic pe acest traseu poate afecta orice organ sau funcţie din această zonă. Zona 1 este de obicei cea mai sensibilă pe picioarele oamenilor, deoarece pe ea se afla multe părţi vitale ale organismului - nasul, gura, gâtul, coloana vertebrală şi organele genitale. Lucrând numai asupra reflexelor coloanei vertebrale de la nivelul picioarelor este posibilă ameliorarea multor manifestări fizice neplăcute, deoarece nervii cu originea în zona vertebrală stimulează activitatea întregului organism.
Zona 2 are ca limite degetul arătător şi al doilea deget de la picior; în acelaşi fel se poate continua până la divizarea corpului în zece zone. Aceasta metode de împărţire a corpului în canale energetice sau meridiane, este similară principiului care stă la baza presopuncturii şi acupuncturii.
Cu toate acestea, când este vorba de reflexoterapie, nu sunt importante meridianele în sine şi nici punctele identificate sau numerotate. În locul lor, accentul se pune pe harta corpului care arată că fiecare zonă sau organ din organism este oglindită pe tălpi şi degetele de la picioare, ca şi pe palme şi degetele de la mâini.
Altă diferenţă importantă între reflexoterapie şi presopunctura sau alte terapii bazate pe utilizarea meridianelor este legată de tehnică de utilizare a policelui şi a degetelor pentru relaxarea punctelor reflexogene de pe picioare şi mâini.
12 meridiane principale
Când un punct de pe meridian este blocat, fluxul energetic scade sau se acumulează, iar în acel punct apare congestia. În timp, aceasta congestie se poate manifesta fizic sub formă de disfuncţie a zonei sau organului respectiv. Pe de altă parte, dacă blocajul este îndepărtat prin şedinţe de reflexoterapie, iar echilibrul adecvat şi funcţia normală se restabilesc, procesul de auto vindecare poate începe, iar simptomele şi durerea vor dispărea. Eficienţa reflexoterapiei se bazează pe procesul simplu al eliminării blocajelor de flux energetic în vederea activării procesului de autoconservare.
După indicaţie, un punct poate fi masat prin manevra de dispersie sau tonifiere. În afecţiunile provocate de un exces de energie, se foloseşte dispersia.
DISPERSIA: Se face masajul cu vârful degetului în poziţie oblică; se masează sau se apasă prin înşurubare, în sensul opus mişcării acelor de ceasornic. Mişcarea se face superficial, blând, lent. După un masaj corect, pielea se va înroşi, sensibilitatea dureroasă şi tonul vor scădea.
TONIFIEREA se practică în cazul bolilor rezultate prin deficit de energie (hipotonie, bradicardie etc.). Se execută cu vârful degetului sau cu unghia, ambele în poziţie verticală. Masajul se face cu durată scurtă. Când se execută corect, rezultă paloarea tegumentului, creşterea sensibilităţii şi a tonuslui muscular.