Între comentarii sexiste și contact fizic nesolicitat, Jessica Barraza, 38 de ani, crede că lucrează de când a ajuns pe șantier la sfârșitul lui 2018 într-un mediu ostil femeilor, explică în plângerea depusă joi și transmisă vineri AFP de avocatul ei. În septembrie, de exemplu, unul dintre colegii ei s-a strecurat în spatele ei înainte de a-i pune piciorul între coapse.
''Aproape în fiecare zi timp de trei ani, eu și colegele mele am fost considerate obiecte, amenințate, atinse, ni s-au făcut avansuri la locul muncii noastre”, denunță ea într-un comunicat de presă. ''M-am simțit degradată, umilită, traumatizată”.
Cuvintele și acțiunile nepotrivite au venit atât de la colegii ei, cât și de la supervizorii ei, susține ea.
Jessica s-a plâns în mai multe rânduri la superiorii ierarhici și la un reprezentant al resurselor umane, dar nu s-a luat nicio măsură.
Pe de altă parte, ea crede că a făcut obiectul unor represalii în urma diferitelor sesizări, precum repartizarea pe un nou post.
În prezent în concediu medical, cu diagnostic de tulburare post-traumatică, ea solicită indemnizații compensatorii, daune punitive, precum și obligația Tesla de a pune în aplicare programe de instruire, monitorizare și sancționare care vizează prevenirea oricărei hărțuiri sexuale.
Grupul condus de Elon Musk nu a răspuns imediat unei solicitări din partea AFP.
Această plângere este depusă la câteva săptămâni după decizia unui juriu din California de a ordona Tesla să plătească unui fost angajat de culoare 137 de milioane de dolari daune, pentru că a închis ochii la rasismul suferit de bărbat într-una dintre fabricile sale.