Potrivit deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Dragoș Ciupercescu trebuie să primească daune de 3.000 de euro, în baza articolului 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, care face referire la tratament inuman sau degradant.
CEDO arată, într-un comunicat de presă de marți, că Ciupercescu a fost condamnat la 18 ani de închisoare în 2005 și a fost încarcerat în diferite penitenciare, până la eliberarea lui condiționată, în 2016. În această perioadă, el a depus mai multe plângeri pentru condiții necorespunzătoare de detenție în care ar fi fost ținut în penitenciarul din Giurgiu și apoi în cel din Jilava, unde a fost transferat în ianuarie 2015, în principal din cauza supraaglomerării și a încălzirii inadecvate.
El a făcut, de asemenea, plângeri în fața instanțelor interne cu privire la faptul că a fost expus fumului de țigară în timp ce a fost transportat în instanță pentru audieri, a reclamat că nu a primit tratament dentar adecvat sau că nu a putut comunica online cu soția sa, care locuia în Italia.
Decizia CEDO nu este definitivă, putând fi contestată într-un termen de 3 luni.
În iunie 2010, CEDO a decis ca statul român să îi plătească lui Dragoș Ciupercescu peste 18.000 de euro despăgubiri și cheltuieli de judecată, pentru condiții necorespunzătoare de detenție.
În februarie 2007, Dragoș Ciupercescu a fost condamnat definitiv la 18 ani de detenție de către Înalta Curte de Casație și Justiție și a fost eliberat condiționat în decembrie 2016.
În noaptea de 10 spre 11 august 2002, Ciupercescu a furat din depozitul de muniții al UM 01348 din București șapte grenade de mână defensive tip F 1, zece focoase destinate acestui tip de muniție și 144 de cartușe calibrul 7,65. În 6 noiembrie 2002, Ciupercescu a detonat pe trotuarul din fața Liceului "Jean Monnet" din Capitală, una dintre grenadele furate, rănind cinci elevi și distrugând mai multe bunuri. În 14 martie 2003, el a amplasat o altă grenadă pe o alee frecventată din Parcul Cișmigiu, dar grenada nu a explodat.
Ciupercescu a fost angajat, între 1997 și 1999, ca militar în cadrul unei unități aparținând Ministerului Apărării Naționale, cu gradul de caporal, fiind concediat pentru dezinteres în exercitarea atribuțiilor de serviciu.