Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu, din cadrul Academiei Române, este urmărit penal de DNA. Alexandru Bogdan este suspectat că a închiriat şi a concesionat terenurile Academiei la preţuri derizorii. Procurorii DNA verifică modul în care Academia Română a concesionat terenuri unor politicieni şi oameni de afaceri, printre care şi Dan Voiculescu.
Este vorba de 400 de hectare de teren din judeţul Constanţa, care ar fi fost închiriate unei companii care ar fi aparţinut lui Dan Voiculescu, cu preţul de 18.000 de euro pe an.
După audieri, Bogdan Alexandru a spus că "se va afla adevărul". "Se va afla adevărul, aveţi puţină răbdare. Este vorba de o mare suprafaţă de teren agricol şi teren forestier. Am toată încrederea că se va afla adevărul", a declarat fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu.
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus începerea urmăririi penale față de BOGDAN ALEXANDRU, președinte al Fundației Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată. Din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: În perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale. Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât și bugetul acestei instituții. Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundaţiei „Patrimoniu” și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţie, conform unei decizii a Preşedintelui Academiei Române", se arată în comunicatul DNA.