Proton Beam Therapy (terapia cu fascicul de protoni) a demonstrat rezultate remarcabile pentru pacienţii din întreaga lume, în special prin reducerea efectelor secundare ale radiaţiilor.
Tratamentul cu protoni a ajuns pe prima pagină a ziarelor britanice după ce o pacientă în vârstă de şase ani, Aysha Rege, a fost nevoită să renunţe la asigurarea îngrijirii prin NHS pentru a putea fi supusă tratamentului în Republica Cehă.
În ultimii ani, terapia a câştigat notorietate şi tot mai mulţi pacienţi şi-au căutat tratamentul apelând la serviciile din străinătate.
Un pacient chiar a pretins că „şi-a revenit complet” în urma tratamentului, după ce fusese diagnosticat cu cancer de prostată.
Tratamentul Proton Beam poate fi utilizat în tratarea cancerului de prostată, tumorilor cerebrale, cancerelor de la nivelul capului, gâtului şi chiar cancerului de sân.
Cum funcţionează terapia cu fascicul de protoni?
Terapia cu fascicul de protoni este un tip de radioterapie. Radioterapia convenţională foloseşte doze energetice mari de radiaţii pentru a distruge celulele canceroase, dar ţesutul înconjurător pot fi, de asemenea, afectat. Acest lucru poate determina apariţia efectelor secundare, cum ar fi greaţa, şi pot perturba uneori cunoştinţele ştiinţifice despre funcţionarea unor organe.
Terapia cu fascicul de protoni va folosi fasciculele de protoni (particule subatomice), pentru a obţine acelaşi efect -distrugerea celulelor canceroase. Un „accelerator de particule” este folosit pentru a accelera protonii. Aceşti protoni acceleraţi sunt apoi iradiaţi în celule canceroase, distrugându-le. Vezi aici un ghid pas cu pas al modului în care funcţionează terapia cu protoni!
Spre deosebire de radioterapia convenţională, în terapia cu fascicul de protoni, fasciculul se opreşte odată ce îşi atinge ţinta, adică celulele canceroase. Acest lucru înseamnă că rezultatele terapiei cu fascicul de protoni au efecte mult mai puţin dăunătoare pentru ţesutul din jur.