Departamentul de boli infecțioase al Universității Cattolica del Sacro Cuore din Milano a analizat studiile internaționale despre legătura dintre situația climatică și evoluția pandemiei. Roberto Cauda, profesor doctor de boli infecțioase în Universitatea Cattolica del Sacro Cuore, a declarat, pentru La Stampa, că mai multe echipe de cercetători din diferite țări au studiat impactul luminii solare asupra răspândirii COVID, corelându-l și cu numărul de decese, potrivit mediafax.ro.
Aceștia au ajuns la concluzia că răspândirea coronavirusului este mult mai scăzută în zonele expuse mai mult timp la lumina soarelui. Astfel, în anotimpurile mai calde, oamenii petrec mai mult timp în aer liber, astfel că șansele de infectare prin particule de salivă și aerosoli sunt mult reduse.
Teoria influenței COVID-19 de lumina solară, a ratei de răspândire, a apărut prima oară chiar după declanșarea pandemiei. În aprilie 2020, un studiu preliminar american arăta că noul coronavirus este distrus mai repede într-o atmosferă caldă și cu umiditate ridicată, dar și dacă este expus la razele soarelui. După un an, un studiu american susținea că regiunile mai însorite ale Statelor Unite au rate mai mici de deces cauzate de COVID-19 decât zonele mai înnorate, responsabile fiind razele ultraviolete ale soarelui, care ar oferi o anumită protecție împotriva bolii. Efectul nu s-ar datora vitaminei D, efectul fiind independent de absorbția acesteia, explicau în aprilie 2021 cercetători de la Universitatea din Edinburgh.
"Există, de asemenea, unele particularități ale Omicron", a explicat prof. Cauda.
„Varianta sud-africană provoacă, în general, forme mai puțin severe ale bolii, dar este mult mai contagioasă decât Delta. Omicron se răspândește mai mult în căile respiratorii superioare și mai puțin în plămâni. Prin urmare, se multiplică mai puțin în plămâni și este mai infecțioasă în gură și în gât", a declarat Cauda.
Totuși, concluziile nu indică lipsa răspândirii virusul în zone cu temperaturi ridicate, ca Brazilia sau California, de exemplu, însă în aceste cazuri ar fi acționat parametrii antivirali ai Soarelui, ai razelor solare, mai spune medicul Cauda.