La finalul anului trecut, Guvernul a adoptat OUG 114 care aduce modificări Pilonului 2 pensii. Aceasta reduce comisioanele de administrare și impune celor 7 administratori de fonduri să facă o majorare de capital de 800 de milioane de euro până la finalul acestui an.
Măsura a fost aspru criticată de finanțiști. Valentin Lazea, economistul-șef al Băncii Naționale a României (BNR), a anunțat că cele 7 fonduri care administrează Pilonul II se gândesc să plece din România.
În aceste condiții, ministrul Finanțelor a anunțat că Guvernul este dispus să aducă o serie de modificări legislației. Mai exact, administratorii fondurilor de pensii să fie nevoiți să facă o majorare de capital mai mică, dar să investească mai mulți bani în proiectele lansate sau pe care le va lansa Guvernul.
Proiectul de OUG cu noile modificări va fi lansat de MFP în dezbatere publică până la finalul acestei săptămâni, așa a anunțat ministrul Eugen Teodorovici.
Din această lună, Pilonul 2 de pensii devine, oficial, opţional. Românii pot depune deja cererile pentru a-şi retrage contribuţiile din sistemul privat. Atenţie, banii strânşi pot fi retraşi abia la vârsta pensionării.
Datele ASF arată că, la finalul anului trecut, fiecare din cei 7,2 milioane de români care contribuie la Pilonul II de pensii au strâns în conturi în medie 1.430 de euro.