"Nu am făcut o trimitere la persoanele fizice sau un alt tip de amnistie decât acela posibil aplicabil companiilor de stat, care au datorii istorice foarte mari. (...) Altfel, nemaiputând da ca stat sprijin financiar (...) este clar că undeva, peste câţiva ani de zile, se va pune problema, nu ştiu, închiderii ş.a.m.d.. Şi atunci de ce să stăm să ajungem la o astfel de decizie, când putem să ne gândim la o posibilă relansare a lor în economie," a afirmat miercuri Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.
"Vorbim de companii româneşti, de zeci de mii de angajaţi ai acestor companii, care trebuie să aibă mai departe un loc de muncă şi să lucreze în piaţă, nimic altceva. Cine a dus mai departe discuţia către persoane fizice a făcut-o în mod greşit, cei care au datorii la stat să le plătească, pentru că altfel vor plăti penalităţi", a afirmat demnitarul.
Cu toate acestea, în urmă cu aproape o săptămână, Eugen Teodorovici declara, cu subiect şi predicat, că amnistia vizează, deopotrivă, persoane fizice şi juridice.
Eugen Teodorovici: Amnistia fiscală va fi adoptată anul acesta
Reacţiile faţă de lămurile aduse de ministrul Finanţelor n-au întârziat să apară. Florin Cîţu, preşedintele comisiei economice din Senat, îi aminteşte lui Teodorovici că promisiunea iniţială viza şi persoane fizice.
"Asta ca să ne lămurim cu cine este Teodorovici. Dar ce inseamna iertarea datoriilor companiilor de stat?" a scris Cîţu pe facebook.
"Acestea sunt datorii ale companiilor de stat către asigurări sociale şi de sănătate. Dar , şi asta este partea criminală, angajaţii acestor companii au ieşit la pensie şi încasează pensie deşi nu au contribuit şi au folosit şi serviciile din sănătate tot fără să fi contribuit. Şi cine a plătit? NOI. Restul fraierilor." a comentat Cîţu.
"Dar ticăloşia acestei masuri nu se opreşte aici. Ministrul de jure al finantelor publice, nu de facto, spune ca vrea sa ierte datoriiile acestor companii ca printre altele aceste companii sa poata din nou sa faca imprumuturi etc. Nebunie totala."