Telekom Romania // Deputatul PSD Florin Tripa a sesizat, în luna septembrie, conducerea ANCOM cu privire la carenţele serioase de semnal pe linie de telefonie mobilă care se înregistrează într-o serie de localităţi din judeţul Arad precum şi în ceea ce priveşte absenţa unor soluţii viabile de conectare la internet, conform newsar.ro.
Tripa a cerut arbitrajul autorităţii naţionale şi implicarea în medierea discuţiilor între comunităţile locale şi operatorii naţionali de internet şi telefonie mobilă.
Sorin Grindeanu, preşedintele instituţiei, a formulat un răspuns oficial ce include poziţia ANCOM, conform legislaţiei în vigoare ce reglementează regimul serviciilor de telecomunicaţii în România, precum şi măsurile punitive adoptate pentru nerespectarea normelor specifice de către anumiţi operatori, a mai informat newsar.ro.
Astfel, Telekom România va fi nevoită să plătească o amendă de 500.000 de lei, adică aproximativ 107.000 de euro.
„Nu am urmărit să instrumentez o campanie împotriva operatorilor români de telefonie şi date, ci să îi determin să ofere servicii conform licenţelor dobândite şi reglementărilor tehnice în domeniu. Scopul meu vizează în mod unic îmbunătăţirea calităţii serviciilor pentru comunităţile rurale din judeţul Arad”, a declarat deputatul PSD Florin Tripa.
Răspunsul oficial al ANCOM:
"Stimate domn,
Ca urmare a adreselor Dvs., înregistrate la ANCOM cu numerele de mai sus, vă aducem la cunoștință următoarele:
Cu titlu general, precizăm că, în cazul serviciilor de telefonie şi date mobile, anumite cerinţe referitoare la acoperire sunt stabilite prin impunerea unor condiţii de acordare a licenţelor de utilizare a frecvenţelor radioelectrice, dar aceşti parametri nu vizează relaţia cu anumiţi utilizatori, ci activitatea globală a furnizorului, vizând utilizarea eficientă a resurselor alocate.
După încheierea fiecărei faze de dezvoltare a reţelelor deţinute de operatori, ANCOM efectuează controale pentru a verifica respectarea obligaţiilor minime de acoperire impuse prin licenţe.
Având în vedere obligațiile prevăzute anterior, ANCOM a desfășurat o amplă campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce, în cadrul căreia s-au efectuat măsurători în 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane. Campania de măsurători a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licenţe.
Rezultatele campaniei de măsurători privind acoperirea cu servicii de voce sunt următoarele: Orange România -97.56% din populație, Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație și Vodafone Romania – 97.80% din populație.
Potrivit măsurătorilor ANCOM, localitățile Mișca, Satu Nou, Vânători, Zerindu Mic, Adea, Țipar, Julița, Vărădia de Mureș, Sintea-Mare, Săvârșin și Temeșești, jud. Arad, beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobilă ale Vodafone, Orange, Telekom Mobile și RCS&RDS.
Localitățile Archiș, Bârzești, Groșeni și Stejar, jud. Arad, beneficiază de acoperire parțială cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.
Localitățile Troaș, Lupești, Pârnești și Nemești, jud. Arad, nu beneficiază de acoperire cu servicii de voce în rețelele de telefonie mobile menționate anterior.
Având în vedere faptul că niciunul dintre operatorii de telefonie mobilă menționați nu a atins valoarea stabilită prin licențe şi ținând cont de gradul de îndeplinire a obligației, ANCOM a sancționat contravențional Orange România S.A. (Orange) și Vodafone Romania S.A. (Vodafone) cu avertisment și Telekom România Mobile Communications S.A. (Telekom Mobile) cu amendă în cuantum de 500.000 de lei.
Cu stimă,
Preşedinte,
Sorin Mihai GRINDEANU".
Nu este prima dată când Telekom Romania este amendată cu peste 100.000 de euro. În luna august a acestui an, Telekom România a mai fost amendată de ANCOM din cauza nerespectării unor condiții din licența de telefonie mobilă, a scris playtech.ro.
Concret, licența de telefonie mobilă a Telekom România stipulează că firma trebuie să ofere o acoperire de cel puțin 98% a populației din țară. Dar, conform măsurătorilor făcute de ANCOM, Telekom România ajunge la 96,8%. Chiar dacă Vodafone România deservește 97,8% din populație, iar Orange România acoperă 97,56% din populație Orange și Vodafone au primit doar un avertisment, în timp ce Telekom Romania a primit o amendă de 500.000 de lei.
Telekom România, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii, are afaceri anuale de aproximativ un miliard de euro, conform zf.ro.
Grupul Telekom România a anunțat în decembrie 2017 că toate operațiunile sale mobile, respectiv cele ale Germanos Telecom, Sunlight și Telemobil (fostul Zapp), au fuzionat într-o singură entitate - Telekom România Mobile Communications (n.a fostul Cosmote). Fuziunea s-a realizat pe 1 decembrie 2017, cu scopul de a conduce la o structură organizațională mai eficientă.
Telekom România Mobile Communications (fosta Cosmote) este detinut de Cosmote Mobile Communications (69,99999874% din actiuni), Telekom România Communications (30%) și acționari persoane fizice (0,00000126%).