Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii publice o OUG privind operarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă „RO-ALERT”. Actul normativ este jusificat de faptul că OUG adoptată deja, prin care a fost implementat sistemul, nu stabilea şi ccondiţiile de operare a sa.
Sistemul de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT va fi operat de Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi prin inspectoratele pentru situaţii de urgenţă subordonate, în cadrul structurilor operaţionale specializate din componenţă sau din coordonare, pentru transmiterea mesajelor de avertizare a populaţiei vizate de producerea unei situaţii de urgenţă, denumite în continuare mesaje RO-ALERT, spun autorii actului normativ.
Proiectul de act normativ are impact şi asupra mediului de afaceri sub forma unor cheltuieli directe şi indirecte ale operatorilor economici care sunt obligaţi, după împlinirea unui termen prestabilit, să retragă din circuitul comercial telefoanele mobile care nu îndeplinesc cerinţele de compatibilitate cu Sistemul RO-ALERT.
De asemenea, furnizorii reţelelor publice de comunicaţii electronice au obligaţia de a asigura condiţiile tehnice necesare conectării Sistemului RO-ALERT cu fiecare reţea publică de comunicaţii electronice, de a asigura reconectarea în cazul schimbării amplasamentului staţiilor teritoriale ale acestuia, respectiv de a remedia disfuncţionalităţilor, avertizează iniţiatorii actului normativ.
Operarea Sistemului RO-ALERT presupune, pe scurt: recepţionarea informaţiilor de la autorităţile şi instituţiile publice care monitorizează tipuri de risc, introducerea lor în sistemul RO-ALERT şi transmiterea acestora prin intermediul reţelelor publice de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.