Summit, supercomputerul IBM echipat cu „creierul AI”, a efectuat până în prezent mii de simulări pentru a analiza ce compuși medicamentoși ar putea opri efectiv virusul de la infectarea celulelor gazdă. Astfel, supercomputerul a identificat 77 dintre aceștia, lucru ce reprezintă un pas promițător în crearea unui vaccin împotriva COVID-19. Chiar și așa, mai sunt încă mulți pași de făcut în încercarea de a găsi vaccinul mult-așteptat.
Echipa din spatele Summit va continua simularile, folosind un model mai precis al vârfului de imbolnăviri cu noul coronavirus, care a fost atins în această lună. Prin urmare, studiile experimentale sunt necesare în continuare pentru a demonstra care substanțe chimice funcționează cel mai bine.
"Rezultatele noastre nu înseamnă că am găsit un vaccin sau un tratament pentru coronavirus", a declarat Jeremy Smith, directorul Laboratotului Național de Biofizică Moleculară Oak Ridge din cadrul Universității din Tennessee.
Acesta a subliniat însă că rezultatele obținute până acum ar putea putea influența studiile viitoare și ne-ar putea duce mai aproape de găsirea unui vaccin eficient.
Cercetătorii de de la Oak Ridge National Laboratory și-au publicat descoperirile în revista ChemRxiv.
Summit a fost construit pentru a rezolva problemele lumii
Summit a fost comandat de Departamentul de Energie al SUA în anul 2014 cu scopul de a rezolva problemele cele mai stringente ale lumii. Fiind cel mai puternic sistem informatic nedistribuit din lume, Summit are puterea a 200 de petaflopuri, ceea ce înseamnă că are viteza de calcul de 200 de cvadrilioane de calcule pe secundă. De asemenea, este de un milion de ori mai puternic decât cel mai rapid laptop.
În stația sa din Oak Ridge Laboratorul Național (ORNL) din Tennessee, Summit a identificat până în prezent modele în sistemele celulare care preced Alzheimer, a analizat genele care contribuie la trăsături precum dependența de opioid, dar și chestiuni legate de prognoza meteo extremă bazată pe simulări climatice.