Diana Tuşa, co-președinte PNL Sector 1, a salutat decizia Ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, de a iniția proiectul de Hotărâre de Guvern privind trecerea Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu în administrarea autorității locale.
"Îi mulțumesc, pe această cale, pentru că a ascultat vocea cetățenilor și pentru că a arătat că relația dintre Parlament și Executiv poate fi una constructivă, având în vedere că apelul pe care l-am făcut prin intermediul unei interpelări parlamentare va deveni realitate", a trasmis deputatul prin intermediul unui comunicat de presă.
"Știm că, având un buget extrem de limitat, Ministerul Culturii se află în imposibilitatea de a aloca fondurile necesare pentru reabilitarea acestuia și tocmai de aceea se impune trecerea respectivului obiectiv de la Ministerul Culturii în administrarea autorității locale, care și-a manifestat de altfel și disponibilitatea de a investi în refacerea sa, redarea în circuitul public, precum și capacitatea de a susține activitățile culturale ulterioare. (...) Este doar o chestiune de timp până când demersul inițiat, fie prin intermediul campaniilor de pe Facebook, fie apelând la instrumentele parlamentare, va avea rezultatul scontat, iar bucureștenii din Sectorul 1 își vor recupera Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu", a adăugat Tuşa.
Vlad Alexandrescu a anunţat încă din luna februarie a acestui an că Ministerul Culturii va ceda Teatrul de Vară din Parcul Bazilescu, aflat în prezent în paragină, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, din cauză că nu are fonduri pentru a-l reabilita. Decizia a fost luată după o consultare publică lansată de ministru pe pagina sa de Facebook, în privinţa Teatrului de Vară din Parcul Bazilescu.
"Am constatat că teatrul din parcul Bazilescu este important pentru comunitatea locală, fiind un spaţiu reprezentativ pentru cartierul Bucureştii Noi. Totodată, teatrul de vară are un loc important în memoria afectivă a acestei comunităţi şi poate reprezenta un obiectiv cultural, dar şi un spaţiu de întâlnire şi socializare pentru locuitorii din sectorul 1 al Capitalei. Unele dintre persoanele care au participat la dezbatere şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la o eventuală nerespectare a destinaţiei culturale a Teatrului în ipoteza că acesta va fi cedat autorităţilor locale", scria ministrul Culturii pe contul său de Facebook, în februarie 2016.
"În acest moment, în bugetul Ministerului Culturii nu există fonduri disponibile pentru o astfel de intervenţie. Construcţia nu este monument istoric, dar se află într-o zonă istorică protejată şi este un edificiu important pentru peisajul urban specific Bucureştiului anilor '50. Trecerea teatrului în domeniul şi administrarea Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti se va face cu respectarea prevederilor legale în vigoare, precum şi cu clauze ce privesc păstrarea destinaţiei culturale a imobilului şi natura intervenţiilor ce urmează a fi efectuate", mai preciza el atunci.