Aeronavele au întârzieri de zeci de minute şi asta din cauza lipsei de personal tehnic şi a proastei gestionări a resurselor materiale. Pe lângă un manager străin, grav este că toate aceste neajunsuri trec şi prin filtrul unui director tehnic care până de curând NU avea drept de semnătură!
Adică nu îndeplinea condiţiile de experienţă şi vechime prevăzute de legislaţia în vigoare, mai exact de Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei. Ironic sau nu, toate aceste jocuri de interior se fac cu acordul tacit al oficialilor din Ministerul Transporturilor!
Un document obţinut în exclusivitate de Realitatea TV arată că forţa de muncă din Departamentul tehnic al TAROM, cel care asigură siguranţa zborurilor şi mentenanţa aeronavelor, a scăzut cu peste 35% numeric şi peste 70% calitativ.
Aşa putem explica faptul că în 2015 avioanele au întârziat o sută de ore pe lună, faţă de 90 de ore în 2014. Pe de altă parte, ultimul raport al corpului de control al Ministerului Transporturilor scoate la iveală o parte dintre problemele grave.
Anchetatorii spun că depozitele TAROM sunt pline de piese scumpe de care nu este neapărat nevoie, în timp ce stocul minim nu este asigurat! Şi cum departamentul tehnic are tot mai puţini oameni, avioanele stau mai mult timp la mentenanţă.
Ultimul raport al departamentului tehnic intrat în posesia jurnaliştilor Realitatea TV arată că din 2002 până în 2012, numărul orelor de zbor a crescut cu peste 15%, iar al aterizărilor s-a dublat.
În tot acest timp, numărul angajaţilor s-a înjumătăţit! Liderul de sindicat, Aurel Curdov, cel care a militat pentru menţinerea în funcţie a actualului CEO, Belgianul Christian Heinzmann, aruncă acum vina pe oficialii din Ministerul Transporturilor!
Mai mulţi angajaţi din departamentul tehnic au intrat în concedii medicale, pe care le-au obţinut după concediile de odihnă. Grav este că în tot acest timp, angajaţii TAROM mergeau să lucreze în străinătate, la firme similare. Condiţia era ca 20% din profitul lor să fie redirecţionat către liderii de sindicat. Lucru confirmat şi de CEO-ul companiei.
Este uşor de înţeles că astfel de nereguli au loc în companie, de vreme ce în fruntea departamentului a fost numit, după o serie de două concursuri trucate, un director tehnic, care nu îndeplineşte condiţiile de experienţă şi vechime prevăzute în legislaţia europeană. Emil Popa este cel care îşi dă acordul dacă o aeronavă este pregătită sau nu de decolare.
Nici Ministerul Transporturilor nici compania TAROM nu a răspuns până în acest moment, solicitărilor venite din partea jurnaliştilor Realitatea TV. Reprezentantii companiei susţin că siguranţa zborurilor este în continuare pe primul loc şi nu va fi pusă în pericol viaţa pasagerilor.
În 2013 Tarom a avut pierderi de peste 30 de milioane de euro. Anul trecut compania s-a confruntat cu un protest al piloţilor şi personalului de bord care a dus la anularea mai multor curse.