Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET" consideră că domnul senator Călin Popescu Tăriceanu ar trebui să se informeze mai bine înainte să dea declarații privind activitatea cadrelor didactice, se arată într-un comunicat transmis presei.
„Cunoaștem că domnul Tăriceanu are o problemă cu cadrele didactice. Am văzut acest lucru încă din momentul în care a fost prim-ministru, însă, ca al doilea om în stat, domnul senator ar trebui să aibă mai multă grijă și să se gândească de două ori în momentul în care dă declarații de genul celei din 7 iunie a.c.. Dacă nu știe ce face un profesor, suntem dispuși să îi arătăm. Îl invităm pe domnul președinte al Senatului să stea măcar o zi alături de un profesor pentru a vedea de ce este nevoie de acel spor neuropsihic. De asemenea, domnul Tăriceanu confundă în mod intenționat, ca și alți politicieni, norma didactică de predare efectivă (care este de 18 ore pe săptămână) cu norma de muncă (care este de 40 de ore pe săptămână, la fel ca la toți angajații). În condițiile în care domnul Tăriceanu este invidios pe munca unui cadru didactic, îl invităm să renunțe la funcția politică și să se reîntoarcă la catedră, însă în învățământul preuniversitar", a declarat Marius Ovidiu NISTOR, președinte FSE „SPIRU HARET".
În plus, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET" îi recomandă președintelui Senatului să citească cu mai multă atenție legile românești, în special Legea 1/2011, mai exact cu art. 262, unde este explicitată foarte bine activitatea unui cadru didactic.
În urmă cu câteva zile, Tăriceanu a contestat unele solicitări salariale venite din partea profesorilor, cum ar fi sporul neuropsihic.
Tăriceanu, dispreţ pentru profesori: "Spor de solicitare neuropsihică. Ai 4 luni de vacanţă pe an"
Unele majorări nu sunt justificate în învăţământul preuniversitar", susține preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe, după ce legea salarizării a fost adoptată în Parlament. Un motiv invocat de Tăriceanu a fost faptul că profesorii preuniversitari nu au un program de opt ore pe zi şi că au patru luni de vacanţă.
O reacţie indignată la atacul lansat de Tăriceanu a venit şi din partea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). "Stimate domnule Președinte al Senatului României, SINGURELE CATEGORII CARE NU JUSTIFICĂ NIVELUL DE REMUNERAȚIE ÎN RAPORT DE ACTIVITATEA DESFĂȘURATĂ SUNT DEPUTAȚII ȘI SENATORII! Aceștia sunt singura categorie care au 4 luni de vacanță!", spun profesorii.
Sindicaliştii spun că afirmaţiile lui Tăriceanu "denotă o necunoaștere crasă a legislației în domeniul educației, dar și a activității propriu-zise a întregului corp profesoral".
"Îi reamintim, domnului Tăriceanu că, legal, un cadru didactic are dreptul la 62 de zile lucrătoare de concediu de odihnă, iar norma didactică de predare a unui cadru didactic nu trebuie confundată cu timpul legal de muncă. Nu trebuie uitat că, pe lângă norma didactică de 40 de ore/săptămână, personalul didactic prestează o serie de activități care nu intră în fișa postului și pentru care nu este plătit! Iar din cele 62 de zile de concediu, cele mai multe cadre didactice nu pot efectua nici jumătate din concediu, deoarece sunt implicate în diversele examene care au loc în perioada vacanței de vară", se spune în comunicatul FSLI.
Profesorii consideră că este cu atât mai grav cu cât aceste afirmații defăimătoare la adresa tuturor cadrelor didactice "vin de la un înalt demnitar al statului român, cel de-al doilea om în stat și șeful unuia dintre partidele politice aflate la guvernare".
"Este evident că, prin mesajul transmis, în calitate de șef al Senatului României, domnul Călin Popescu Tăriceanu, demonstrează, încă o dată, că, pentru clasa politică românească, educația este doar o temă de campanie electorală, care, imediat după alegeri, este aruncată la „coșul de gunoi", singurele obiective urmărite în mod real de către politicieni fiind „binele personal".Acest „deziderat" colectiv, transpartinic, al aleșilor neamului este demonstrat și de noua lege de salarizare, prin care s-au grăbit să-și majoreze substanțial indemnizațiile de senatori și deputați, dar și indemnizațiile aleșilor locali", acuză sindicatul din învăţământ.