Laboratorul, asemănător unui seif de mari dimensiuni, se află pe insula Spitsbergen din arhipelagul arctic Svalbard. SGSV este o bancă genetică internaţională pentru peste 900.000 de eşantioane de seminţe agricole.
Conform proiectului care a debutat acum zece ani, Banca Mondială pentru Seminţe Svalbard are ca scop conservarea în condiţii de siguranţă a speciilor de plante aflate pe cale de dispariţie sau a folosirii seminţelor pentru refacerea ecosistemelor în cazul producerii unei catastrofe naturale sau a unor dezastre provocate de om (precum un război nuclear sau încălzirea globală). Din acest motiv, laboratorul a fost intitulat "Seiful Apocalipsei".
Ministerul Agriculturii de la Oslo a precizat că îmbunătăţirea laboratorului vizează "construirea unui tunel de acces nou, din beton, precum şi a unei clădiri de servicii care să găzduiască unităţi de energie şi unităţi frigorifice, precum şi alte echipamente electrice care emit căldură prin tunel".
"Laboratorul de seminţe reprezintă o asigurare la nivel mondial privind aprovizionarea cu alimente pentru generaţiile viitoare", a declarat ministrul norvegian al Agriculturii, Jon Georg Dale.
În 2008, Norvegia a cheltuit nouă milioane de dolari pentru construirea laboratorului de pe insula Spitsbergen, care se află la o distanţă de aproximativ 1.300 kilometri de Polul Nord. Zona a fost aleasă datorită condiţiilor ideale pentru păstrarea seminţelor pe termen lung. Insula nu prezintă activitate tectonică, este acoperită de permafrost şi se află la 130 de metri deasupra nivelului mării, fiind ferită de inundaţii chiar şi în situaţia în care calota glaciară s-ar topi.
În 2015, Banca Mondială de Seminţe Svalbard a fost deschisă pentru prima dată, după ce războiul civil din Siria a provocat distrugerea unui depozit de seminţe agricole din oraşul Alep.