„Am emis şi vom mai emite derogări în cazul exemplarelor periculoase, pentru că indiferent dacă vorbim de Ministerul Mediului sau de alte ministere, viaţa umană reprezintă o prioritate, chiar şi în cazul în care vorbim de o specie protejată sau strict protejată cum este ursul brun. (…) Săptămâna trecută au fost cinci, dar sunt în curs de analiză câteva zeci de dosare de acest gen.
Ele, din păcate, pe procedura actuală întârzie foarte mult. Pot trece şi cinci, chiar şi 10 săptămâni între momentul solicitării şi momentul emiterii, de cele mai multe ori, datorită faptului că la Academia Română, personalul de specialitate de acolo, academicienii care vizează, conform legii, aceste ordine de derogare emit cu întârziere aceste avize.
Ministerul a emis ordin de derogare, nu a dat ordin să fie împuşcaţi urşii, am emis ordin de derogare prin care am făcut posibilă extragerea acelor exemplare, pentru că s-a solicitat din partea autorităţii locale şi din partea Asociaţiei de Vânătoare, pe baza acelor dosare de derogare, extragerea exemplarelor periculoase. Aceste exemplare atacă persoane, produc pagube în culturi sau în gospodării. Se fac procesele-verbale de pagubă, se întocmeşte dosarul de derogare, se depune la autoritatea judeţeană, adică la Agenţia de Mediu şi Garda de Mediu, se vine cu un punct de vedere comun prin care se propune extragerea exemplarului respectiv.
Putem să luăm dosar cu dosar şi vă pot spune. Au atacat, de exemplu, oameni. Au băgat în spital oameni care au ajuns mutilaţi pe viaţă, au distrus gospodării, au intrat în case, în şură, în lanul de porumb şi au produs pagube şi au pus în pericol viaţa umană”, a declarat Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.