Andrei Iosif Şmid este absolvent al Colegiului Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuţi, promoţia 2011. La examenul de bacalaureat a avut media 9,78, fiind un elev eminent, scrie monitorulsv.ro.
"Pasiunea pentru chimie a început încă din gimnaziu și s-a dezvoltat pe parcurs. A fost dragoste la prima vedere. Îmi era foarte la îndemână să înţeleg conceptele, să rezolv problemele, să am o perspectivă logică asupra acestora", mărturiseşte Andrei.
Pentru studiile superioare, Andrei s-a îndreptat spre biochimie, în prezent fiind student în ultimul an la Universitatea "Jacobs2 din Bremen, Germania, o instituţie tânără, printre ale cărei puncte tari se află biochimia. În timpul celor trei ani de studii de licenţă, Andrei a studiat discipline precum Biochimie, Genetică, Biologie celulară, Microbiologie, materii ce nu sunt la îndemâna oricui.
După primul an de studii universitare, Andrei a aplicat şi a fost acceptat pentru a lucra timp de opt săptămâni în München, la Institutul de cercetare „Max Planck”, în domeniile biochimie și neurobiologie.
"Am studiat procesele de reparare a ADN-ului din celulă. Timp de opt săptămâni am lucrat zilnic în laborator şi mi-a plăcut. Munca de laborator nu e tocmai uşoară, 90% din experimente, de regulă, nu funcţionează, trebuie să le repeţi de zeci, sute de ori. Trebuie să ai răbdare, perseverenţă, căci uneori poate semăna cu o rutină”, povesteşte rădăuţeanul.
Pentru a doua experienţă practică, tânărul a ales o destinaţie ceva mai îndepărtată – New York, astfel că, la finele anului II de studiu, s-a înscris într-un program de cercetare organizat de Universitatea din New York. A fost admis, iar timp de nouă săptămâni a lucrat în laboratoarele instituţiei.
În prezent, Andrei își pregătește lucrarea de licenţă în domeniul imunologiei, iar din toamnă va fi doctorand al Universităţii din Cambridge, Anglia, a doua universitate ca vechime din lumea anglofonă.
Universitatea din Oxford, specializarea Biochimie, a fost o altă opţiune a tânărului. A susţinut şi acolo un interviu la care s-a descurcat cu brio, răspunsul reprezentanţilor celei mai vechi universităţi din Regatul Unit fiind pozitiv. Oferta de finanţare, nu la fel de bună ca a Universităţii din Cambridge, l-a determinat, în cele din urmă, să se îndrepte spre Cambridge.