Vorbim despre o reformă care vine cu schimbări uriașe în sistemul public de pensii, și vedem asta din documentul pe care Realitatea PLUS l-a obținut pe surse.
Dacă vorbim despre formula de calcul, aceasta se schimbă în noua lege a pensiilor. Concret, dacă în prezent, cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea punctajului anual realizat cu valoarea unui punct de pensie, în noua lege dispare acest punct de pensie. Prin urmare, cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință (VPR), care va fi de 83 de lei (în creștere de la 71 de lei, cât este în prezent).
Schimbările nu se opresc însă aici pentru că și regulile în ceea ce privește indexarea vor cunoaște modificări.
Dacă în acest moment, această indexare cu rata inflației se face cu indicele inflației la care se adaugă jumătate din câștigul salarial mediu brut pe economie, în noua lege, la rata inflației se va adăuga procentul de creștere a venitului bugetului asigurărilor sociale de stat. Practic, se va ține cont de bugetul pentru plata pensiilor - un lucru foarte important ce trebuie explicat de ministrul Muncii și de către guvernanți.
Dacă ne referim la momentul in care care va intra în vigoare această lege, premierul Marcel Ciolacu ne anunța zilele trecute că până la finalul lunii noiembrie legea va ajunge în Parlament și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Dacă ne uităm în documentul obținut de Realitatea PLUS, vedem că se spune foarte clar: la 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii trebuie să vină cu normele de aplicare, iar în document scrie foarte clar că legea va intra în vigoare în septembrie-octombrie 2024, deci pensionarii mai au de așteptat până li se vor recalcula pensiile.