Valery Kuzmin este cunoscut pentru mesajele tăioase la adresa României, a bazelor NATO. Este a doua oară când este convocat la MAE în această lună. Pe 10 februarie a fost convocat în urma declarațiilor la adresa României, a Tezaurului românesc de la Moscova sau a Bazei NATO de la Deveselu cu scutul antirachetă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadorului Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin, la sediul ministerului joi dimineaţă. Convocarea a fost făcută în contextul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, precedată de recunoaşterea ilegitimă de către Rusia a aşa-numitelor "republici" separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi în linie cu demersurile de acelaşi tip efectuate de toate statele membre ale UE, transmite MAE.
Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a transmis un mesaj de condamnare, în termenii cei mai fermi, a recunoaşterii de către Rusia a aşa-zisei independenţe a regiunile ucrainene separatiste Doneţk şi Lugansk, precum şi a invaziei şi a agresiunii militare neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei.
A arătat că aceste acţiuni reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional şi ale angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă, inclusiv ale Cartei ONU, Actului Final de la Helsinki, Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumului de la Budapesta şi Actului Fondator NATO-Rusia, şi că aceste acţiuni vor atrage un răspuns ferm, coordonat şi substanţial de răspuns din partea comunităţii euroatlantice.
Totodată, a reiterat poziţia României privind încetarea imediată şi necondiţionată a operaţiunilor militare ruse împotriva Ucrainei şi retragerea forţelor armate ruse de pe întreg teritoriul ucrainean. A subliniat că agresiunea militară rusă declanşată în dimineaţa zilei de 24 februarie a cauzat deja victime umane şi pagube materiale.
Secretarul de stat Iulian Fota a reafirmat unitatea şi solidaritatea comunităţii occidentale cu Ucraina şi a menţionat că setul de măsuri restrictive deja adoptat la adresa Rusiei, ca urmare a încălcării dreptului internaţional, va fi suplimentat corespunzător ca urmare a noii agresiuni din 24 februarie.
Secretarul de stat român a reiterat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele recunoscute internaţional. A subliniat dreptul Ucrainei de a decide în mod suveran asupra politicii sale externe şi de securitate şi a reafirmat pe această bază susţinerea pentru autorităţile ucrainene legitime şi democratic alese, se mai arată în comunicatul de presă trransmis de MAE.
În urmă cu aproape două săptămâni, în pline negocieri între SUA-UE- Rusia privind extinderea NATO în Europa de Est, boicotate de Moscova, în special posibila aderare a ucrainei în Alianță, Valery Kuzmin, anunța că vizitarea bazei Deveselu nu ar reprezenta „mari beneficii” și că Rusia ar prefera garanții în scris, „adoptarea de tratate în scris" care să demonstreze caracterul defensiv al facilităţii militare. Valery Kuzmin a mai transmis că Tezaurul României depus la Moscova în timpul Primului Război Mondial nu se află pe agenda discuțiilor Comisiei româno-ruse pentru studierea problemelor izvorâte din istoria relațiilor bilaterale.
Ministrul de Externe Bodgan Aurescu transmitea atunci că l-a convocat pe ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin după mesajele răuvoitoare lansate la adresa țării noastre.
„Este vorba despre lansarea unor mesaje false și rău voitoare, motiv pentru care i-am răspuns adecvat. Ambasadorului Federației Ruse i s-a repetat poziția Romaniei de când s-a amplasat baza Deveselu. Anume că acest scut este defensiv, nu ofensiv, și nu este îndreptat împotriva Rusiei. Având în vedere gravitatea declarațiilor publice, a trebuie să corectăm ceea ce a spus oficialul rus. A luat notă de ce i-am menționat, mai departe nu cred că trebuie să comentăm”, a declarat Bogdan Aurescu în emisiunea „Controversat”, la Realitatea PLUS.