Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a efectuat marţi, 28 iulie, 61 de percheziţii în Capitală şi mai multe judeţe din ţară, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale şi clinici de oncologie, precum şi la locuinţele mai multor persoane, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupţie, în legătură cu înţelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu “recompensarea” doctorilor.
Surse din cadrul anchetei au arătat că în acest dosar de corupţie sunt implicate 11 companii din domeniul farmaceutic, respectiv Roche România (producător de medicamente), Actavis (producător/distribuitor de medicamente), dar și Pfizer România (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România (producător de medicamente), Egis Internațional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals (producător de medicamente).
Din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce privește activitatea derulată de Roche România SRL și Actavis SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecție a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România SRL, Teodor Lucuță, fost director economic la aceeași firmă, și Dan Ivan, director general la Actavis SRL, mai spun sursele citate.
Potrivit anchetatorilor, faptele de corupţie au fost săvârşite în perioada 2012 – 2015. În urma percheziţiilor efectuate în Capitală şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş, oamenii legii au ridicat cantităţi foarte mari de medicamente scumpe, laptopuri, calculatoare şi documente privind sejururi.
În acest dosar ar fi implicaţi șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie, precum și un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente, susţin suresele citate.
Procurorii au arătat că firmele farmaceutice vizate ar fi oferit unor medici achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, acoperind şi cheltuieli personale ale acestora, pentru ca doctorii să prescrie pacienţilor medicamente scumpe produse de aceste companii, în detrimentul altora mai ieftine, dar cu aceeaşi compiziţie chimică şi acelaşi efect terapeutic.
De asemnea, oamenii legii susţin că recompensa medicilor includea şi excursii în mai multe ţări, bunuri, foloase şi alte servicii.