Președintele Klaus Iohannis cere o legislație care transpună rezultatul votului la referendumul pentru Justiție din 26 mai.
”Aceste răspunsuri ferme trebuie transformate în legislație. Românii au votat, politicienii trebuie să implementeze rezultatul votului”, a spus Klaus Iohannis după consultările cu partidele care au avut loc marți și miercuri.
”Trebuie creată legislație care interzice amnistia și grațierea pentru corupți. Trebuie creată legislația care interzice OUG în justiție. De asemenea, extinderea dreptului de a contesta constituționalitatea referendumului”, a adăugat președintele.
”În realitate, acesta este rezultatul de bază, însă trebuie să mergem mai departe și să înțelegem bine importanța politică a acestui vot. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovate în campanie de PSD și ALDE, două partide sancționate drastic de electorat”, a observat Iohannis.
Tăriceanu, mesaj pentru cei care au votat împotrivă sau nu au votat referendumul lui Iohannis
Președintele a făcut referire și la problemele întâmpinate de românii din străinătate la secțiile de vot supraaglomerate.
”Toți politicienii trebuie să creeze posibilitatea ca toți românii să poată să voteze. Ceea ce s-a întâmplat în străinătate se numește îngrădirea dreptului la vot și este inacceptabil”, a spus Iohannis.
Viorica Dăncilă: Am convenit să punem cât mai repede în practică prevederile referendumului
Șeful statului a precizat că, pentru a valorifica votul la referendum, a propus partidelor semnarea unui pact politic național.
”Am decis să invit partidele să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau un pact politic pentru România europeană. Acordul conține următoarele: transpunerea în legislație a răspunsurilor de la referendum, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare integrității în funcțiile publice, modificarea legislației din justiție în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV. Adoptarea modificărilor la coduri numai cu respectarea deplină a MCV și Comisiei de la Veneția. Propun ca cei care vor semna pactul să se angajeze să adopte legislația necesară pentru exercitarea dreptului de vot”, a spus președintele.
”Proiectul de acord va fi trimis imediat partidelor și va fi pus la dispoziția publicului. Aștept în câteva zile un răspuns afirmativ la invitația mea de a semna acest acord național”, a încheiat Iohannis.
Redăm mai jos conținutul Acordului Politic Național propus de președinte:
PROIECT - ACORD POLITIC NAȚIONAL pentru consolidarea parcursului european al României
România este o democrație vie și vibrantă, în care cetățenii sunt activ dedicați apărării libertății, păstrării și respectării regulilor și principiilor unui stat de drept autentic, precum și continuării luptei împotriva corupției;
Românii își doresc aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, așa cum demonstrează cu claritate rezultatele votului din data de 26 mai 2019;
România rămâne profund atașată principiilor și valorilor europene. Nu există altă opțiune pentru țara noastră decât aceea a consolidării democrației și a statului de drept. Un stat de drept slăbit, fără o justiție independentă și cu instituții ale căror atribuții în combaterea corupției sunt amputate, fără respectarea principiului cooperării loiale și constructive între instituțiile statului înseamnă, de fapt, mai puțină prosperitate și securitate pentru cetățeni și o frână în dezvoltarea României;
Într-un stat de drept veritabil, într-o democrație consolidată, așa cum își doresc românii să fie țara lor, amendarea cadrului legislativ trebuie realizată prin respectarea unor cerințe esențiale precum transparența, predictibilitatea, realizarea unor ample consultări cu profesioniștii și instituțiile direct vizate și, în primul rând, consensul social.
Având în vedere că:
- independența judecătorilor și procurorilor și eliminarea oricăror ingerințe politice în actul de justiție reprezintă fundamentul unui stat de drept, iar de la acest principiu nu se poate abdica,
- este obligatorie eliminarea oricăror influențe ale factorului politic în activitatea judiciară sau în gestionarea carierei magistraților și excluderea oricărei posibilități a autorităților executive de a interveni asupra activității lor de natură jurisdicțională,
- progresele României în consolidarea independenței sistemului judiciar, a luptei anticorupție și a asigurării unei funcționări eficiente a sistemului judiciar trebuie să continue,
Ținând cont de:
- voința suverană a cetățenilor români în favoarea statului de drept și împotriva modificărilor de natură să afecteze independența sistemului judiciar, exprimată ferm și fără echivoc la referendumul național din data de 26 mai 2019,
- statutul României de țară membră a Uniunii Europene și de angajamentele asumate în acest sens, inclusiv din perspectiva respectării principiilor și a valorilor fundamentale ce stau la baza Uniunii Europene,
- recomandările Comisiei Europene din rapoartele privind Mecanismul de Cooperare și Verificare în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO,
- solicitările asociațiilor din sistemul judiciar și ale organizațiilor civice,
NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca toate acțiunile noastre să fie îndreptate în direcția respectării pe deplin a principiilor, valorilor europene, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a democrației și a statului de drept, a interesului public al cetățenilor, care sunt singura sursă legitimă a puterii democratice. Numai astfel vom putea asigura prosperitatea, siguranța și bunăstarea cetățenilor noștri. Apărarea acestor drepturi și valori va fi o prioritate absolută pentru noi.
În acest sens, în acțiunile noastre viitoare, vom urmări realizarea cu celeritate a următoarelor obiective:
- Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.
- Transpunerea în legislație a interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.
- Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.
- Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.
- Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.
De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării - atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.
NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi.