Fenomenul shrinkflației a devenit o realitate tot mai vizibilă pe piața românească, atrăgând atenția autorităților și consumatorilor deopotrivă. Potrivit unui studiu recent, nu mai puțin de 93% dintre români au observat că multe produse au suferit modificări în gramaj, fără ca prețul să fie ajustat în consecință, ba chiar, în unele cazuri, acesta a crescut.
Această practică, ce constă în reducerea cantității de produs oferite, în timp ce prețul rămâne constant sau se majorează, a generat nemulțumiri în rândul consumatorilor, dând naștere unor întrebări legate de etica comercială și transparența informațiilor. Multe state europene au început să incrimineze acest fenomen, autoritățile române au stabilit noi obligații pentru toți comercianții, care vor intra în vigoare la 11 octombrie.
Ordinul, care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, stabileşte obligația tuturor operatorilor economici, inclusiv supermarketuri, de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs având prezentarea, ambalajul, forma (fără a ne limita) identice, chiar în condițiile menținerii aceluiași preț.
Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă, lizibilă și cu aceeași dimensiune și se va realiza prin folosirea de către operatorii economici a următoarelor sintagme: “pe durata întregii perioade de vânzare a produselor cu cantitate modificată” sau „vânzarea este valabilă în limita stocului disponibil”, prin intermediul unui poster/afiș.
De asemenea, operatorii economici trebuie să se asigure de existența unității de referință, la locul de comercializare, la care aplică modificarea cantității produsului.
În mai, premierul Marcel Ciolacu declara: „Încep cu un subiect care, din păcate, este tot mai prezent în statele europene și pare că a ajuns și la noi: faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari. Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor! Este de fapt o scumpire „camuflată” si nejustificata economic sub un ambalaj foarte asemănător. Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”.