Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, summitul anticorupție găzduit joi la Londra de către premierul britanic David Cameron relansează fără echivoc lupta împotriva corupției ca o prioritate globală și necesară pentru combaterea sărăciei și dezvoltarea durabilă.
La finalul summitului, țările participante au reiterat, într-o declarație comună, necesitatea combaterii corupției la nivel global.
De asemenea, delegații prezenți la reuniune își propun să folosească și să implementeze acordurile internaționale în vigoare și să transforme combaterea corupției într-o prioritate internă și externă.
"România, reprezentată de viceprim-ministrul Costin Borc și ministrul Justiției, Raluca Prună, a comunicat la rândul său determinarea de a accelera lupta împotriva corupției, subliniind faptul că această este o datorie față de cetățeni. În documentul publicat la finalul reuniunii, România și-a declarat angajamentul de a menține cursul politicii anticorupție din ultimii ani și de a implementa un nou set de măsuri în cadrul viitoarei strategii naționale anticorupție. Accentul va fi pus pe prevenire, recuperarea creanțelor provenite din infracțiuni, investiția în educație și schimbul de bune practici", declară MJ.
Toate aceste măsuri se vor putea realiza însă în contextul unei stabilități legislative și instituționale în care voința politică este esențială.
"În acest sens, Guvernul României dorește să reafirme faptul că, un nivel înalt de performanță al instituțiilor responsabile este posibil numai dacă acestea sunt încredințate cu un mandat ferm de către Guvern și Parlament, reflectat într-o legislație clară și predictibilă, și prin resurse adecvate și independența față de presiuni politice și economice necuvenite", se mai spune în comunicatul transmis de Ministerul Justiției.
În declarația României se arată că țara noastră a făcut pași importanți în lupta împotriva corupției, de la etapa adoptării legilor și politicilor anticorupție la cea a asigurării unei puneri în aplicare eficiente a acestora.
"În prezent, avem rezultate consistente în lupta împotriva corupției în sectorul public și în cel privat. Mai mult decât atât, lucrăm îndeaproape cu un număr semnificativ de instituții în alte jurisdicții pentru a urmări și recupera veniturile realizate prin fapte de corupție și de crimă organizată. În consecință, valoarea anuala a bunurilor sechestrate a depășit o jumătate de miliard de euro, iar instituțiile noastre emblematice în lupta împotriva corupției — Direcția Națională Anticorupție și Agenția Națională de Integritate — sunt recunoscute astăzi ca parteneri serioși și furnizori de bune practici la nivel internațional", se mai spune în declarația adoptată de România.