Summit G20 Buenos Aires. Theresa May a anunțat că va refuza să discute despre orice relații comerciale cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, și va alege să se concentreze asupra uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi și asupra eforturilor de încetare a focului în Yemen, potrivit The Guardian.
Summit-ul G20, care se desfășoară între 30 noiembrie și 2 decembrie la Buenos Aires, are o agendă spinoasă. Pe lângă temele tradiționale care îi opun pe liderii planetei - comerţul, încălzirea globală, migraţia - vor fi discutate conflictul recent dintre Rusia şi Ucraina și asasinatul din Istanbul a jurnalistului saudit.
Singurul lider care a lipsit de la deschiderea summitului a fost Angela Merkel. Asta după ce avionul oficial al cancelarului german a avut probleme tehnice şi a aterizat joi noapte de urgenţă la Koln.
Vladimir Putin critică Occidentul și denunță sancțiunile "agresive" puse Rusiei
Summit G20 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a denunţat, la summitul G20 din Argentina, sancţiunile şi măsurile protecţioniste din anumite ţări, afirmând că acestea afectează competiţia la nivel internaţional, o posibilă referire la Statele Unite şi la alte naţiuni occidentale, relatează Sky News.
Summit G20 "Nu avem cum să nu observăm competiţia incorectă care ia locul dialogului onest bazat pe egalitatea între state", a declarat Vladimir Putin.
Summit G20 "Se răspândeşte practica viciată a revenirii la sancţiuni ilegale şi unilaterale, la măsuri protecţioniste, prin evitarea prevederilor Cartei ONU, a reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi a normelor legale recunoscute internaţional", a declarat Vladimir Putin, citat de Mediafax.
Summit G20 Liderul de la Kremlin se referă cel mai probabil la abordarea protecţionistă a preşedintelui SUA, Donald Trump, şi la sancţiunile impuse de Occident Rusiei.
Summit G20 Rămâne de văzut dacă liderii SUA și Rusia vor avea discuțiii în marja summitului, în condițiile în care Trump a anunțat că refuză să-l mai întâlnească pe Putin, ca urmare a crizei din Ucraina.
Vladimir Putin a dat high-five și a râs în hohote cu prințul moștenitor din Arabia Saudită
Donald Tusk: Respingerea Acordului în Parlamentul britanic poate conduce la evitarea Brexit
Eventuala respingere a Acordului Brexit de către Parlamentul britanic va produce posibilităţile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun tratat sau anularea retragerii din UE, a afirmat la Buenos Aires Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.
Summit G20 "Cu câteva zile înaintea votului din Camera Comunelor, este din ce în ce mai clar că Acordul este cel mai bun posibil, de fapt, singurul posibil", a declarat Donald Tusk la summitul G20.
"Dacă acest Acord va fi respins de Camera Comunelor, ne rămân următoarele variante alternative: niciun acord sau anularea Brexit. Vreau să asigur că Uniunea Europeană este pregătită pentru orice scenariu", a precizat Donald Tusk.
Summit G20 Acordul dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană pe tema Brexit va fi supus aprobării Parlamentului de la Londra pe 11 decembrie, a anunţat luni seară premierul Theresa May.
SUA, Mexic şi Canada au semnat oficial un nou acord de liber schimb
După negocieri dure, Statele Unite, Mexic şi Canada au semnat oficial un nou tratat de liber schimb, o victorie pentru Donald Trump care pulverizase un acord precedent aflat în vigoare de peste 20 de ani, scrie Mediafax.
Summit G20 "Este un model de acord de liber schimb care va schimba peisajul comercial pentru totdeauna", a spus preşedintele american, prezent alături de omologul mexican şi premierul canadian la această ceremonie desfăşurată la Buenos Aires chiar înaintea deschiderii summitului G20.
"Odată cu semnarea acestui tratat, preşedintele Trump îşi ţine promisiunea de a renegocia NAFTA (acordul anterior) şi a de a proteja fermierii, companiile şi muncitorii americani", a arătat Casa Albă, într-un comunicat.
Summit G20 Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a apreciat că noul acord Statele Unite, Mexic, Canada urmează să înlăture ameninţarea "unei instabilităţi economice severe" care "ar fi fost mult mai dăunătoare".
La rândul său, preşedintele mexican în exerciţiu Enrique Pena Nieto, aflat în ultima zi a mandatului, a apreciat că acordul semnat consolidează imaginea "unei Americi de Nord mai integrate şi cu ferma convingere că împreună suntem mai puternici şi mai competitivi".
AFP mai observă că, la ceremonia oficială de semnare din Argentina, liderii celor trei ţări au vorbit toţi de la pupitre cu sigla preşedinţiei americane iar, un alt detaliu, fiecare stat a redenumit tratatul plasându-se la începutul acronimului: USMCA - Statele Unite, TMEC - Mexic şi CUSMA - Canada.
Cele trei state au anunţat pe 30 septembrie că au ajuns la un acord după discuţii-maraton ce au început cu un an înainte.
Noul tratat - Acordul economic Statele Unite, Mexic, Canada (USMCA) - urmează să înlocuiască Acordul nord-american de liber schimb (NAFTA), semnat în urmă cu aproape 25 de ani. Pentru a intra în vigoare, USMCA trebuie să fie aprobat de legislativele celor trei ţări.