Medicul român Laura Ghibu, stabillit în Suedia, a anunțat, vineri seară, că decizia anunțată de autoritățile sanitare este fără precedent.
„Astăzi chiar am primit un mail în care am fost înștiințată că școlile se vor închide și în Suedia. Ceva ce nu s-a întâmplat până acum în timpul pandemiei. Se întâmplă de luni, de când încep școlile.
Scolile de la clasa a șaptea în sus se închid. Deci vor fi deschise școlile doar pentru copiii mai mici, din clasa întâi, clasa pregătitoare până în clasa a șasea. (...) Sperăm să nu avem cazuri foarte grave în rândul copiilor”, a declarat Laura Ghibu, vineri seară, la „Legile puterii”.
Agenția de Sănătate Publică a recomandat deja învățământul la distanță pentru școlile secundare superioare din țară ar trebui să continue să desfășoare învățământ la distanță sau la distanță până la 24 ianuarie 2021.
Pentru a reduce răspândirea COVID-19 în Suedia, au fost recomandate păstrarea școlilor secundare superioare din țară parțial închise și continuarea desfășurării învățământului la distanță. Recomandarea se aplică pentru perioada 7 ianuarie 2021 până la 24 ianuarie 2021, au anunțat autoritățile sanitare, potrivit krisinformation.se.
Suedia, care se știe că a aplicat o strategie mai puţin strictă decât alte ţări împotriva epidemiei de COVID-19, a votat vineri - cu o largă majoritate - o nouă lege care acordă temporar guvernului noi competenţe în lupta împotriva epidemiei, permiţându-i să închidă restaurante şi centre comerciale sau sălile de sport, pentru prima oară de la începutul pandemiei. Guvernul a prezentat acest proiect de lege în decembrie, apoi a devansat intrarea sa în vigoare pentru duminică, 10 ianuarie, deşi iniţial era programată pentru luna martie. Legea temporară COVID-19 va intra în vigoare pe 10 ianuarie 2021 și expiră la sfârșitul lunii septembrie 2021.
Noua tulpină mult mai contagioasă din Marea Britanie s-a răspândit în ultima lună în peste 33 de țări. Suedia a raportat primul caz depistat cu noua varianta a virusului în perioada Crăciunului.
„Aici nu se vorbește atât de mult despre situația noului virus, tulpinei noi din Marea Britanie. Se vorbește doar de faptul că ce icare vin din acele zone trebuie să se autoizoleze 14 zile și se recomandă ca spiritul civic să intre în acțiune pentru aceste persoane și să se autoizoleze benevol. Până în acest moment la noi sistemul sanitar a făcut față, dar suntem la o răscruce”, a mai explicat medicul Laura Ghibu, vineri seară, la „Legile puterii”.
Strategia Suediei a vizat o imunizare colectivă la începutul epidemiei, în urmă cu un an, în primul și chiar și la începutul celui de-al doilea val. Distanța socială a fost încurajată, nu și purtarea măștilor de protecție. Autoritatile suedeze au optat pentru recomandari adresate populatiei legate de distanțare, fără izolare la domiciliu, fără obligativitatea purtării măștii, fără închideri ale restaurantelor, fără limitări ale activității economice, fără închiderea școlilor.
Anul trecut, când la mijlocul lunii martie 2020, multe țări au decis să închidă școlile, în încercarea de a limita răspândirea virusului, Suedia a fost una din puținele țări care a decis să le mențină deschise, inclusiv grădinițele și creșele.
Însă după șase luni de epidemie, imunizarea colectivă nu fusese atinsă iar Suedia înregistra cel mai mare număr de decese din istoria sa - 51.405, dintre care numai 5.800 de morți din cauza COVID, la sfârșitul lunii august 2020. Ultimul record negativ la decese a fost în anul 1869, când au murit 55.431 de suedezi.
După al doilea val al epidemiei și înmulțirea noilor contaminări, au fost emise recomandări foarte stricte, în special de a nu se frecventa persoane din afara casei, dar, în continuare, nerespectarea lor nu a fost sancţionată.
Suedia a fost și rămâne una din cele mai afectate țări de coronavirus, în raport cu populația sa de puțin peste 10,1 milioane. Până vineri, Suedia raportase 489.471 de infectări cu noul coronavirus și 9.433 de decese. Bilanțul este foarte mare în comparație cu populația. Numărul tota lde testări, de la începutul epidemiei din anu ltrecut și până în prezent a ajuns la 4,5 milioane.