În 2016, an dublu electoral, toate partidele au încasat o subvenție de 14,5 milioane de lei. Dar la următoarea campanie de la parlamentare, în 2020, partidele au încasat o subvenție de 252 de milioane de lei, adică de 17 ori mai mult. Iar cotizațiile din partea membrilor nu au mai crescut.
Jurnaliștii de la Europa Liberă au făcut o analiză despre cât reprezintă procentul din finanțarea publică și cât reprezintă efortul membrilor de partid pentru a-și susține propria organizație.
În analiza care privește subvenția încasată în ultimii cinci ani de partide, PSD se clasează pe primul loc, cu aproape jumătate de miliard de lei. Și tot PSD strânge procentual și cele mai mici sume din cotizații. Cele din 2021 au atins o valoare de 7,8 milioane de lei, în timp ce de la buget au intrat în contul partidului 90,2 milioane de lei.
Potrivit datelor obținute de Europa Liberă, cotizația minimă este de 1 leu. Un parlamentar contribuie cu o sumă între 500 și 1.000 de lei lunar, un consilier județean sau municipal are o cotizație în jurul a 100 de lei pe lună, iar primarii aproximativ 120 de lei pe lună.
Patru social-democrați din județul Argeș au contribuit cu cele mai mari cotizații în 2021: Simona Bucura Oprescu - peste 33 de mii de lei, Aurel Bălășoiu cu aproape 24 de mii de lei, Remus Mihalcea cu peste 26 de mii de lei și Nicolae Pavelescu cu aproape 30 de mii de lei.
CE ORGANIZAȚII AU DAT CEI MAI MULȚI BANI CĂTRE PSD
Argeș - 890.419 de lei
Dâmbovița- 776.337 lei
Hunedoara - 508.360 lei
Botoșani - 463.248 lei
Buzău - 400.610 lei
Sursa: Europa Liberă
Așa cum se poate vedea, organizația din Argeș a avut cea mai mare cotizație, de aproape 900 de mii de lei, urmată de cele de la Dâmbovița, Hunedoara, Botoșani și Buzău.
Organizația PSD Maramureș, condusă de deputatul Gabriel Zetea, este pe lista codașilor pentru că nu a strâns niciun leu din cotizații în 2021. O situație similară se regăsește și în cazul PSD Vrancea și PSD Covasna, iar PSD Sector 3 se află printre filialele de la coada clasamentului cu 5.500 de lei într-un an din cotizații.
În schimb, cea mai mare donație în 2021 a fost plătită de Florin Manole, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului și coordonator al PSD Sector 1. Manole a donat organizației pe care o conduce 32.000 de lei.
În USR s-a declanșat un adevărat scandal din cauza cotizațiilor. În timp ce președintele interimar Cătălin Drulă vorbește despre zgârcenie, demisionarii din partid spun că este ilegală cotizația cerută. În 2018, când Dacian Cioloș nu era încă membru USR, a fost impusă plata unei cotizații în valoare de 3.000 de lei lunar. După ce el a devenit președintele formațiunii, a pus problema renunțării la obligația ca europarlamentarii să plătească această sumă, dar majoritatea din biroul de conducere nu a fost de acord. Dacian Cioloș și alți patru europarlamentari au demisionat anul acesta din USR.
Pe lista persoanelor care au făcut într-un an donații importante în USR se numără primarul Timișoarei, Dominic Fritz cu aproape 24 de mii de lei și Cossete Chichirău cu 24.000 de lei. Cătălin Drulă, actualul președinte interimar al USR, apare în documentele oficiale ca fiind plătitorul celei mai mari cotizații în 2021: 24.000 de lei pe an. Cotizațiile adunate de USR în 2021 au fost de 4,5 milioane de lei. Iar partidul a beneficiat de o subvenție de la bugetul de stat de 36 de milioane de lei.
PNL a avut posibilitatea să micșoreze subvenția în 2020 și 2021, când premieri au fost Ludovic Orban și Florin Cîțu. Ambii au promis reducerea încasărilor de la bugetul de stat, dar asta nu s-a întâmplat. Cu toate acestea Florin Cîțu a anunțat în 2020 că a redus subvenția tuturor partidelor cu 30%, afirmație care nu s-a confirmat în datele oficiale.
Tot Florin Cîțu este cel care a plătit cea mai mare cotizație în 2021 pentru PNL: 56.000 de lei. La polul opus se află premierul în funcție, Nicolae Ciucă, care nu a cotizat cu niciun leu anul trecut. Partidul se poate lăuda că a reușit să adune cea mai mare sumă din cotizații, peste 10 milioane de lei, depășind astfel PSD.
TOP 5 COTIZAȚII ÎN PNL
Florin Cîțu (fost premier, fost președinte PNL) – 56.250 lei
Adrian Veștea (președinte PNL Brașov) – 31.755 lei
Lucian Bode (secretar general al PNL) – 27.000 lei
Laurențiu Leoreanu (deputat PNL) – 25.795 lei
Iulia Scântei (fost senator PNL, actual judecător CCR) – 24.250 lei
Sursa: Europa Liberă
Cei care au dat cei mai mulți bani către partid sunt Florin Cîțu, Adrian Veștea, președintele PNL Brașov, Lucian Bode, Laurențiu Leoreanu și Iulia Scântei.
Alianța pentru Unirea Românilor este singurul partid parlamentar care nu folosește subvenția încasată de la bugetul de stat. În contul partidului se află însă peste 18 milioane de lei, fonduri pe care AUR le poate folosi oricând. George Simion a declarat că partidul său nu va folosi banii primiți de la stat. Potrivit datelor obținute de Europa Liberă, suma din cotizații și donații obținută de AUR anul trecut a fost de 1,6 milioane de lei. Printre cei mai darnici membrii de partid nu se află însă președintele formațiunii. Cea mai mare sumă este donată de Ștefan Voloseniuc: 20 de mii de lei.
Din datele Autorității Electorale Permanente, partidele care încasează subvenția au rămas în conturi cu 122 de milioane de lei, în 2021. Dacă sistemul continuă, principalele partide parlamentare ar putea avea în conturi, înaintea campaniilor electorale din 2024, aproximativ 350 – 400 de milioane de lei, spun analiștii contactați de Europa Liberă, potrivit Realitatea PLUS.