SUBIECTE BAC 2016 ROMANA. Aproape 140.000 de elevi și familiile lor se gândesc acum la subiectele de la primul test al examenului de BACALAUREAT 2016, cel la Limba și literatura română. Rămâneți alături de Realitatea.net pentru o relatare LIVE.
- BAREMUL de corectare a sosit deja. Iată-l pe cel de la profilul REAL:
Iată și BAREMUL de corectare la profilul UMAN:
- Așteptăm în curând BAREMUL de corectare la română, care va fi făcut public de EDU.ro. Imediat după îl vom pune la dispoziția cititorilor.
- Mulți elevi se întreabă care sunt romanele psihologice și interbelice despre care puteau scrie. Ei bine, vă oferim mai jos o scurtă listă. Printre romanele psihologice se numără cele ale lui Camil Petrescu. Iată și câteva cuvinte despre romanele interbelice. Un an de referinta pentru romanul romanesc este 1920, cand apare “Ion” a lui Liviu Rebreanu. Pana la aparitia acestui roman au aparut si alte romane cum sunt “Ciocoii vechi si noi” a lui Nicolae Filimon, “Romanul comanestilor” a lui Duliu Zamfirescu, “Mara“ de Ion Slavici si “Neamul soimarestilor” de Mihail Sadoveanu.In romanul interbelic se continua inspiratia rurala prin operele lui Sadoveanu si Rebreanu, dar pe trepte valorice superioare si cu modalitati specifice.
Atunci apar romanele citadine in care cadrul de desfasurare al actiunii este orasul modern. Asa avem creatiile lui Camil Petrescu, Calinescu, Hontensia Papadat Bengescu. Legat de mediul citadin se dezvolta si problema intelectualului stralucit ilustrata de romanele lui Camil Petrescu.
- SUBIECTE REAL:
La profilul Real, elevii au avut de făcut, la Subiectul I, o analiză pe un fragment din piesa de teatru Madona, de Tudor Mușatescu.
La subiectul II, s-a cerut scrierea unui text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul jocurilor pe dispozitive electronice în viața tinerilor.
La Subiectul III, s-a cerut redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să se prezinte tema și viziunea despre lume într-un roman interbelic studiat.
Ce romane ar fi putut aborda? Iată doar câteva exemple:
Ce romane ar fi putut aborda? Iată doar câteva exemple:
- Ultima noapte de dragoste întâia noapte de război (Camil Petrescu)
- Patul lui Procust (Camil Petrescu)
- Concert din muzică de Bach (Hotensia Papadat-Bengescu)
- Pădurea spânzuraților (Liviu Rebreanu)
- Enigma Otiliei (George Călinescu)
- Baltagul (Mihail Sadoveanu)
Iată subiectele. Sursa: alba24.ro
- SUBIECTE UMAN:
La Uman, la Subiectul I, s-a cerut analizarea unui fragment din Citadela sfărâmată, de Horia Lovinescu.
La subiectul II s-a cerut elaborarea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul lecturii în dezvoltarea personală.
La subiectul III s-a cerut redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care să se prezinte particularități de construcție a unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.
Sursa: alba24.ro
- Cum vi se par subiectele? Ușoare? Mai ușoare decât în anii trecuți. Scrieți despre asta sau semnalați orice neregulă sau deficiență pe adresa noastră de mail, martorocular@realitatea.net
- În curând vom avea subiectele complete. Rămâneți alături de noi pentru a primi și baremul de corectare. Acesta va fi disponibil în jur de ora 15.00.
- Primele informații despre subiecte au început deja să sosească. La Real a picat viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic. Elevii de la același profil au mai avut de elaborat un text dintr-o piesă de teatru, notează Adevarul.ro. Elevii de la Real au avut şi de redactat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor. La Uman a picat caracterizare roman psihologic şi text dramatic. La subiectul doi, rolul lecturii.
- Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 12 iulie (până la ora 16.00). În aceeaşi zi, vor putea fi depuse contestaţiile, în intervalul orar 16:00-20:00. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 16 iulie.
- Reporterii noștrii au luat pulsul evenimentului, în curtea liceelor. Emoții mari. Dar se pare că unii părinți sunt îngrijorați în avans pentru proba de matematică. Aveți mai joc un clip video cu dialogurile purtate cu câțiva părinți.
SUBIECTE BAC 2016 ROMANA: Ce se notează la proba de la limba română
Prin susținerea probei la această disciplină, candidații trebuie să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât si în ciclul superior al liceului (clasele a IX-a - a XII-a), prin raportare la conținuturile parcurse, în conformitate cu programa de examen:
1. Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare
2. Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităților de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare
3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare. La acest punct se urmărește identificarea si explicarea relațiilor dintre opere literare si contextul cultural în care au apărut acestea; argumentarea în scris și oral a unor opinii în diverse situații de comunicare; argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere.
Elevii trebuie să știe ce anume se notează la proba de la limba română
Potrivit Ministerului Educației, prin susținerea probei la această disciplină, candidații trebuie să facă dovada competențelor formate atât în ciclul inferior, cât si în ciclul superior al liceului (clasele a IX-a - a XII-a), prin raportare la conținuturile parcurse, în conformitate cu programa de examen:
1. Utilizarea corectă si adecvată a limbii române în diferite situații de comunicare
2. Utilizarea adecvată a strategiilor de comprehensiune si de interpretare, a modalităților de analiză tematică, structurală si stilistică în receptarea textelor literare si nonliterare
3. Punerea în context a textelor studiate prin raportare la epocă sau la curente culturale/literare. La acest punct se urmărește identificarea si explicarea relațiilor dintre opere literare si contextul cultural în care au apărut acestea; argumentarea în scris și oral a unor opinii în diverse situații de comunicare; argumentarea unui punct de vedere privind textele literare si nonliterare studiate sau la prima vedere.
SUBIECTE BAC 2016 ROMANA: SUBIECTE simulare Română. Clasa a XII-a
Subiecte simulare Română. La clasa a XII-a, profil real-tehnologic şi vocaţional, cele 9 cerinţe de la Subiectul I au fost pe baza unui fragment dintr-o poezie de Adrian Maniu („În seara asta”).
Subiecte simulare Română. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi.
Subiecte simulare Română. La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile construcţiei unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparţinând lui Liviu Rebreanu sau G. Călinescu, scrie
SUBIECTE BAC 2016 ROMANA: SUBIECTE simulare Română. Clasa a XI-a
Simulare BACALAUREAT. Subiecte simulare Română. Elevii de clasa a XI-a, la profil real-tehnologic şi vocaţional, au primit, la subiectul I, un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, text pe baza căruia au trebuit să identifice sinonime, rolul cratimei, folosirea unei locuţiuni, secvenţe care să contureze dimensiunea temporală a imaginarului poetic, motive literare, semnificaţii de figuri de stil, trăsături ale genului lirio şi comentariul primei strofe. În total, la subiectul I, au fost 9 cerinţe.
Subiecte simulare Română. La Subiectul II, au avut de compus un text argumentativ de 150-300 cuvinte despre utilitatea telefoanelor mobile pentru omul contemporan.
La Subiectul III, au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte în care să prezinte tema şi viziunea despre lume, într-un basm cult studiat.
Subiecte simulare Limba Română. Subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacităţile elevilor pe temele prevăzute în programa de examen, parcurse până la această dată. Corectarea lucrărilor va fi făcută, în baza unor bareme care asigură unitatea şi obiectivitatea evaluării şi notării la nivel naţional, de doi profesori din unităţile de învăţământ liceal în care elevii susţin evaluarea (unul dintre profesori fiind cel care predă la clasă).