"Mai mult decât un ciber-Armageddon care să lovească întreaga infrastructură americană", serviciile de informații prevăd "o serie continuă de atacuri cibernetice de nivel slab până la mediu", provenind din partea unor actori diferiți, a declarat James Clapper în fața Comisiei senatoriale pentru forțele armate.
În 2014, "am observat o creștere pe scară și amploare" a ciber-atacurilor, în termeni de "cantități de date furate ori șterse" sau din punct de vedere al "costului pagubelor", a apreciat el.
Pentru prima dată, au fost state care au dus atacuri "distrugătoare" pe teritoriul american, a explicat James Clapper, citând un atac iranian contra unui cazinou din Las Vegas aparținând magnatului conservator Sheldon Adelson sau atacul nord-coreean asupra studiourilor Sony.
"Actori străini" desfășoară acțiuni de "recunoaștere" și "acces" asupra rețelelor americane de infrastructuri, pentru a fi gata să lovească atunci când doresc, a continuat el.
Rusia și China au "programe foarte sofisticate", a subliniat șeful serviciilor de informații.
Rusia s-a dotat cu un ciber-comandament militar, capabil să desfășoare ofensive informatice. Actori ruși "neidentificați" dezvoltă mijloace de a accesa programele de pilotare a infrastructurilor industriale, prin intermediul actualizărilor acestor programe, a mai afirmat Clapper.
La rândul lor, Iranul și Coreea de Nord dispun poate de mijloace mai puțin sofisticate, însă "cu intenții probabil mai dăunătoare", a estimat el.
"Ce ne va permite să acționăm pentru ciber-descurajare? Este o problemă cu care încă luptăm", a adăugat directorul spionajului american.