Potrivit agenției Reuters, pe lista celor vizați de măsuri punitive s-ar afla ministrul apărării, Vladimir Padrino Lopez, și Diosdado Cabello, vicelider al Partidului Socialist venezuelean, pentru încălcări ale drepturilor omului.
Pe 30 iulie, venezuelenii sunt chemați să voteze pentru formarea unei Adunări Constituante, considerate de opoziție ca un mijloc de consolidare a puterii regimului socialist. La sfârșitul săptămânii trecute, 7,5 milioane de cetățeni au votat în proporție de 98% împotriva creării Adunării, în cadrul unui referendum simbolic convocat de opoziție.
Luni, președintele american Donald Trump a promis și "acțiuni economice puternice și rapide" împotriva regimului de la Caracas, dacă președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, nu renunță la proiectul de revizuire a Constituției. Un oficial de rang înalt de la Washington a afirmat că sunt deschise toate opțiunile, inclusiv măsuri împotriva industriei petroliere, vitală pentru Venezuela.
Deoarece Venezuela este al treilea furnizor de petrol al SUA, după Canada și Arabia Saudită, sancțiunile în acest sector ar afecta financiar și chiar ar duce la faliment regimul Maduro, dar ar putea și scumpi carburanții pentru americani, arată Reuters.
În ciuda amenințărilor, Maduro a anunțat că își menține intenția de a organiza votul. El a declarat că "Donald Trump nu este șeful Venezuelei" și a convocat un consiliu de securitate națională pentru a analiza poziția SU, potrivit Agerpres.