Oamenii de știință au observat, de asemenea, că subiecții au dezvoltat simptome, în medie, în decurs de două zile de la contactarea virusului, fiind cei mai infecțioși la 5 zile după, notează The Guardian.
Studiul a fost realizat folosind o tulpină existentă înainte de apariția variantelor Alpha, Delta și Omicron.
Studiul a constatat că infecția apare pentru prima dată în gât și că virusul atinge potențialul infecțios maxim la aproximativ cinci zile după infectare, moment în care nasul are o încărcătură virală mult mai mare decât gâtul.
Studiul a sugerat, de asemenea, că testele rapide sunt un indicator de încredere al existenţei virusului. Tamponarea nasului și a gâtului face mai probabilă detectarea infecției, în primele zile, arată studiul.
De asemenea, studiul a mai relevat că dintre cele 18 persoane care s-au infectat, toate au avut încărcături virale similare, indiferent dacă au dezvoltat simptome, subliniind rolul transmiterii asimptomatice.
Mai intrigant este că unii dintre cei care nu s-au infectat, aveau, de asemenea, niveluri scăzute de virus detectabil în nas și gât, ceea ce sugerează că ar fi putut experimenta o infecție de foarte scurtă durată, care a fost eliminată de activitatea imună a mucoase.
Studiile cu infectare intenționată sunt mult mai rapide și necesită mult mai puțini participanți pentru a stabili eficacitatea.