”Am găsit faptul că 10% din totalul nașterilor aparțin mamelor adolescente. Numărul lor - 16.000 este mare chiar și pentru anul 2021. Consecințele sunt reprezentate și de un număr foarte mare de avorturi - peste 4000. Vedem și un număr crescut de nașteri premature, dar și o frecvența mare a comorbidităților și a complicațiilor sarcinii, alături de rate mari ale abandonului școlar - pentru că o mamă tânără nu va mai avea disponibilitatea să urmeze cursurile școlare- și o rată mare de abandon a copiilor în maternități. E o problemă pe care am trăit-o toți cei care am lucrat în sistem”, a declarat, astăzi, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, făcând referire la rezultatul unui studiu al UNICEF, realizat de Institul Național pentru Dezvoltarea Mamei și Copilului, INSP și Universitatea Carol Davila.
Potrivit rezultatelor studiului, România se află pe locul al doilea în topul statelor europene cu cele mai multe mame adolescente.
Același studiu relevă și faptul că una din șase adolescente care au avut un copil înaintea împlinirii vârstei de 15 ani va avea un al doilea copil înainte de a împlini 18 ani.
Potrivit autorilor studiului, fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul aceloraşi familii de la o generaţie la alta.
La capitolul "Rezultate și discuțiile", autorii studiului au enumerat, printre altele, absenţa unei politici coerente şi a standardelor de practică în domeniul sănătăţii reproducerii pentru profesioniştii care se adresează adolescenţilor, lipsa unui program coerent de educaţie pentru sănătate oferită adolescenţilor, abordarea unidimensională a problematicii mamei minore în serviciile sociale, centrată pe sprijinul financiar, dar și lipsa de adaptare a serviciilor de planificare familială la nevoile adolescenţilor, în special ale celor din familii defavorizate.
Secretarul de stat Andreea Moldovan a participat, astăzi, la dezbaterea “România are cele mai multe nașteri din Europa la mame având vârsta sub 15 ani: ce trebuie făcut?”, organizată de Salvați Copiii, relatează HotNews.ro.